Ostrá tomatová polévka

Polévky | Květen 7, 2016 | By

Ostrá tomatová polévka

Ostrá tomatová polévka

Ostrá tomatová polévka
Porce 8
Nedávno jsem si v restauraci objednala tomatovou polévku, což mi vnuklo nápad, proč si neudělat svojí vlastní verzi doma. Nabízím tedy svoji verzi, která vás určitě překvapí tím, že se v letních měsích dá servírovat studená stejně jako španělské gaspacho. A v letních večerech se tak stane vaším favoritem. Skvěle chutná s bílým italským chlebem, bílým vínem a ozdobená čerstvou bazalkou.
Napsat hodnocení
Tisk
Čas na přípravu
20 min
Doba vaření
30 min
Celkový čas
50 min
Čas na přípravu
20 min
Doba vaření
30 min
Celkový čas
50 min
Ingredience
  1. 800 g čerstvých rajčat (nejlepší je odrůda San Marzano)
  2. 1 palice česneku
  3. 1 velká červená cibule (je méně štiplavá a tak se lépe hodí k sladkým rajčatům)
  4. 1 červená feferonka zbavená zrníček
  5. 3 větvičky čerstvého tymiánu
  6. 1 lžíce hnědého cukru
  7. olivový olej
  8. sůl, pepř
  9. 1 konzerva rajčat (San Marzano nejlépe) 400 g
  10. 1 l drůbežího vývaru
  11. čerstvá bazalka na ozdobu
Instrukce
  1. Připravte si velký litěný hrnec, který můžete přesunout do trouby.
  2. V hrnci na olivovém oleji zpěňte červenou cibuli, česnek a po chvíli přidejte feferonku. Pak vhoďte na čtvrtky nakrájená čerstvá rajčata. Orestujte. Přidejte lžíci hnědého cukru a větvičky tymiánu. Osolte, opepřete a znovu trochu zakápněte olejem. Vložte do rozehřáté trouby na 180°C na cca 30 minut. V průběhu pečení několikrát promíchejte.
  3. Hrnec znovu vraťte z trouby na sporák, přidejte konzervu rajčat a přilijte 1 litr vývaru. Podle chuti dosolte a nechte ještě 10 minut mírně vařit.
  4. Poté vyndejte větvičky tymiánu a tyčovým mixérem rozmixujte.
  5. Podávejte ozdobené čerstvou bazalkou.
Poznámky
  1. Můžete samozřejmě vynechat restování na pánvi a rovnou všechny ingredience vložit do trouby, ale připravíte se tak o přidanou chuť, kterou všechny složky pustí, když je osmahnete.
  2. Pokud připravujete tomatovou polévku pro děti, feferonku vynechte a přidejte o trochu více hnědého cukru. Určitě se tak stane lahůdkou i pro vaše děti.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/
DSC_0795 DSC_0793 DSC_0787
Ostrá tomatová polévka

Ostrá tomatová polévka

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>