Bouillabaisse – francouzská rybí polévka

Bouillabaisse - francouzská rybí polévka

Bouillabaisse - francouzská rybí polévka

Bouillabaisse - francouzská rybí polévka
Porce 8
Bouillabaisse (bujabéza), tradiční zeleninovo-rybí polévka, má mnoho variant. Nejznámější verze je asi ta a` la Marseille. Do ní patří ryby lovené ve Středomoří plus korýši, cibule, rajčata a kořenová zelenina. Do polévky můžete přidat krevety, mušle, malé kraby. Variací této polévky je asi stejně jako jejích kuchařů. Bujabéza není jen obyčejná polévka, ale považuje se přímo za hlavní chod. V restauraci k ní dostanete bílé pečivo a nedivte se ani sklence bílého vína, které jí skvěle podpoří. Na tuhle přípravu polévky si vyčleňte o trochu více času než na obyčejnou polévku. Ale její chuť vás za odměnu přenese ke Středozemnímu moři a vzpomínkám na letní dovolenou. A to za tu trochu námahy přece stojí, ne?
Napsat hodnocení
Tisk
Čas na přípravu
30 min
Doba vaření
1 hr 30 min
Celkový čas
2 hr
Čas na přípravu
30 min
Doba vaření
1 hr 30 min
Celkový čas
2 hr
Ingredience
  1. 1 celá malá pražma
  2. cca 200 g filetu z bílé ryby (mořský vlk, treska apod.)
  3. cca 200 g filetu z lososa
  4. 250 g tygřích krevet nevařených
  5. 1 velká cibule
  6. 1 velká mrkev
  7. 1 petržel
  8. 1/2 celeru
  9. 1/2 kedlubny
  10. 1 čerstvý fenykl
  11. 1 menší pórek
  12. 4 stroužky česneku
  13. 1 malá cuketa
  14. 200 g baby karotky
  15. 1 konzerva loupaných rajčat
  16. 1 dcl bílého vína
  17. špetka šafránu
  18. bobkový list
  19. celý pepř
  20. čerstvý tymián
  21. petrželová nať
  22. olivový olej
Instrukce
  1. Nejprve si připravíme rybí vývar. Vykostíme pražmu. Kosti, odřezky a hlavu očištěnou od žáber dáme vařit do 2 litrů vody společně s polévkovou zeleninou (cibule, mrkev,petržel,celer, kedluben),petrželovou naťí, tymiánem, bobkovým listem a černým pepřem. Dostatečně osolíme. Během vaření do vývaru přihazujte odřezky a kůže z ostaních ryb, tak aby vám zbyly jen úhledné kostičky rybího masa.
  2. Po 60 minutách začneme s přípravou základu polévky. V dalším větším kastrolu na olivovém oleji orestujeme česnek na plátky, pórek na kolečka, cuketu na kostičky, fenykl a baby karotku.
  3. Zalijeme 1 dcl vína se šafránem, který jsme předem ponořili do vína, a necháme odvařit alkohol z vína.
  4. Pak přidáme pokrájená rajčata z konzervy, krátce povaříme a do této směsi slijeme přes cedník připravený rybí vývar. Vše ostatní z rybího vývaru vyhodíme.
  5. Nakonec přidáme nakrájené rybí kousky, vaříme 8 -10 minut. Jako poslední přidejte vyloupané krevety, které v horké vodě už dojdou.
  6. Podle potřeby dosolte.
Poznámky
  1. Určitě nevynechejte šafrán. Je to právě tento malý zázrak, který jedinečné chutě dokáže propojit do kulinářských výšin.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/
DSC_1879 DSC_1876 DSC_1872 DSC_1870 DSC_1868
Bouillabaisse - francouzská rybí polévka

Bouillabaisse - francouzská rybí polévka

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>