Hamburger se sýrovým chipsem a karamelizovanou cibulí

Hamburger se sýrovým chipsem a karamelizovanou cibulí
2016-07-22 20:20:09

Porce 2
Bez hamburgerů se asi neobejde žádná grilovačka. Tady je jeden ze základních receptů na burger z hovězího masa. Pokud máte osvědčeného prodejce, nemusíte se bát ani kvalitních polotovarů. Já mám vyzkoušený burger z irského stařeného hovězího masa z Makra, kdy obsah masa v polotovaru je 92%.
Čím kvalitnější je hovězí maso, tím šťavňatější bude váš burger. Stejně jako u steaku i u dobrého burgru platí, že méně je více. Nejlepší úprava je na stupeň medium.
Nezapomeňte si burgery vyndat v předstihu do pokojové teploty, aby na grilu neutrpěli teplotní šok.
Doba vaření
20 min
Celkový čas
40 min
Ingredience
- 2 hovězí burgery každý o váze cca 200 g (polotovar viz. foto)
Na sýrový chips
- 50 g směsi strouhaného chedaru a parmazánu
Na karamelizovanou cibuli
- 2 cibule nakrájená na kolečka
- 1 lžíce Golden Sirup (prodává Marks and Spencer)
- 1 lžička balzamikového krému - Balzamic Cream (pozor ne ocet!)
- sůl, pepř, snítka čerstvého tymiánu
- máslo
- olivový olej
- medová hořčice, kečup apod.
- 2 burgerové housky
Instrukce
- Nejprve si rozehřejte troubu na 180 °C a připravte si na plech s pečícím papírem 2 kolečka ze strouhaných sýrů. Pečte 5 minut. Nechte úplně vychladnout.
- Na karamelizovanou cibuli si připravte pánev s olivovým olejem. Na mírném plameni restujte cibuli dozlatova spolu se snítkou čerstvého tymiánu. Poté přidejte lžíci Golden sirupu a nechte zkaramelizovat. Pak přidejte lžičku balzamikového krému, promíchejte, osolte, opepřete.
- Burgery pokojové teploty přesuňte na rozpálený gril a obracečkou přitiskněte k roštu, aby maso nemělo tendenci se smršťovat.
- Grilujte tak 8 - 10 minut (podle výšky burgeru) z každé strany na stupeň medium až medium-well.
- Nechte pak burgery 3 minuty odležet v misce pod alobalem a mezitím si na grilu opečte rozkrojenou housku.
- Housku z horní strany lehce potřete máslem, spodní medovou hořčicí nebo kečupem. Vložte maso, sýrový chips a zkaramelizovanou cibuli.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/




Be the first to comment.