Borůvkový koláč od babičky

Babiččiny recepty, Pečení | Červenec 25, 2016 | By

Borůvkový koláč od babičky

Borůvkový koláč od babičky

Borůvkový koláč od babičky
Borůvkový koláč od babičky je prostě ten nej. Na tenké vrstvě kynutého těsta vysoká vrstva borůvek sypaná drobenkou. Klasika české kuchyně, která ve světě nemá obdoby. Zavzpomínejte na svoje dětství, právě teď je sezóna lesních borůvek v plném proudu. Aby celý recept vyšel na jedničku, nezapomeňte si všechny ingredience připravit v pokojové teplotě.
Napsat hodnocení
Tisk
Čas na přípravu
1 hr
Celkový čas
1 hr 40 min
Čas na přípravu
1 hr
Celkový čas
1 hr 40 min
Na těsto
  1. 400 g prosáté hladké mouky
  2. 100 g prosáté polohrubé mouky
  3. 1 kávová lžička soli
  4. 80 ml oleje
  5. 2 žloutky
  6. 1 šlehačka (250 ml)
Na kvásek
  1. 1 kostka droždí (42 g)
  2. 1 lžíce cukru krupice
  3. 80 ml teplého mléka
  4. 1 lžíce hladké mouky
Na drobenku
  1. stejné množství změklého másla, cukru a o 20% více hrubé mouky
  2. 1 a 1/2 l borůvek
  3. rozpuštěné máslo na závěrečné pokapání
Jak na kvásek
  1. Suroviny by měly být pokojové teploty. Rozmíchejte kvasnice s lžící cukru, lžící mouky a mlékem. Nechte v teple vzejít kvásek cca 10 minut.
  2. Při přípravě těsta nesmíte dát příliš tekutiny. Nabobtnalý lepek ztrácí svoji pružnost a pevnost a těsto by se pak srazilo. V míse si připravte všechny ostatní ingredience a nakonec vlijte vzešlý kvásek. Vypracujte těsto.
  3. Těsto hněťte, dokud není lesklé a hladké, nesmí se chytat válu a stěn mísy. Takto připravené těsto dáme zpět do mísy a přikryjeme utěrkou. Necháme kynout.
Jak na kynutí
  1. Kynutí by mělo probíhat za teploty kolem 30°C stupňů. Vyvarujte se průvanu. Těsto je vykunuté asi po 30 minutách. Poznáte to tak, že téměř zdvojnásobilo svůj objem, je hladké a pružné, vtlačíme-li důlek, rychle se vyrovná.
  2. Plech pokapeme olejem, vyklopíme na něj těsto a rukou rozprostřeme do okrajů.
  3. Bohatě poklademe vrstvou borůvek, posypeme cukrem krupice, drobenkou a zakapeme rozpuštěným máslem.
  4. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C 30 - 40 minut, v průběhu pečení troubu neotvíráme.
Poznámky
  1. S borůvkami nešetřete, ty jsou pravým znamením léta.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/
DSC_1969 DSC_1966 DSC_1960 DSC_1956

Borůvkový koláč od babičky

Borůvkový koláč od babičky

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>