Meruňková marmeláda s vanilkovým luskem

Uncategorized | Červenec 29, 2016 | By

Meruňková marmeláda s vanilkovým luskem

Meruňková marmeláda s vanilkovým luskem

Meruňková marmeláda s vanilkovým luskem
Porce 1
Pokud jste v zavařování začátečníci, tak s tímto receptem nic nezkazíte. S meruňkami je to celkem jednoduchá záležitost. Jen bych doporučila si dopředu koupit přírodní pektin (nejlépe internetové obchody). Když už se s tou dobrotou děláte, tak se ušetřete všech chemických přísad (Gelfix apod.), které obsahují "kyselinu sorbovou, ztužený rostlinný tuk a odpěňovač". Více se můžete dočíst např. v knížce Blanky Milfaitové - Příběh opravdové vášně.
Napsat hodnocení
Tisk
Čas na přípravu
10 min
Čas na přípravu
10 min
Ingredience
  1. 1 kg hodně zralých meruněk
  2. 600 g cukru moučka
  3. 1 vanilkový lusk
  4. kyselina citronová na špičku nože
  5. 10 g přírodního pektinu
Dále potřebujete
  1. 5 vyvařených skleniček o objemu 200 ml
Instrukce
  1. Meruňky omyjte, vypeckujte a rozkrojené na poloviny zasypejte ve větším hrnci cukrem. Přidejte kyselinu citronovou a vanilkový lusk. Promíchejte, přiklopte a nechte přes noc odležet na chladném místě.
  2. Do rána meruňky pustí vlastní šťávu, což bude ten důvod, proč nemusíte dávat až kilo cukru. Já používám raději meruňky hodně zralé, abych je nemusela tolik doslazovat.
  3. Ráno k meruňkám přidejte přírodní pektin (nejlépe rozmíchat v trošce puštěné šťávy vedle) a přiveďte k varu.
  4. Zvolna vařte 10 - 15 minut.
  5. Já mám ráda konzistenci s viditelnými kousky meruněk, ale můžete je párkrát promáčknout štouchadlem na brambory.
  6. Vyndejte vanilkový lusk a nechte 5 minut zchladnout.
  7. Plňte do skleniček, hned zavíčkujte a otočte dnem vzhůru na 5 minut.
Poznámky
  1. Marmeládu dávejte pouze do vyvařených, vroucí vodou vypláchnutých nebo v myčce vymytých a zcela suchých sklenic. Víčka rovněž převařte.
  2. Marmelády uchovávejte v chladu a temnu. Po otevření skladujte v lednici.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/

 

Meruňková marmeláda s vanilkovým luskem

Meruňková marmeláda s vanilkovým luskem

 

 

DSC_2064 DSC_2056 DSC_2054

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>