Hruškový koláč ze špaldové a mandlové mouky

Pečení | Září 15, 2016 | By

Hruškový koláč ze špaldové a mandlové mouky

Hruškový koláč ze špaldové a mandlové mouky

Hruškový koláč ze špaldové a mandlové mouky
Tento recept jsem připravila pro všechny příznivce zdravého pečení. Recept je variací na recept, který jsem našla u Hanky Zemanové (naší Bio průkopnice). Předem chci upozornit, že péct jen ze špaldové mouky nedoporučuji. Můžete pro začátek ve svých vyzkoušených receptech nahradit polovinu normální mouky špaldovou. Pokud máte intoleranci na klasickou mouku, pak doporučuji poměr 2:1 s moukou mandlovou. Při mletí celozrnné mouky je zpracováno celé vyčištěné zrno. Jsou tak zachovány obalové vrstvy zrna a klíček. Špalda je prastará odrůda pšenice, je tedy geneticky neupravená a zachovala si všechny původní minerální látky a vitamíny. Je také lépe stravitelná a plná vlákniny, která na sebe dokáže vázat škodlivé látky z organismu. Ve spojení s drobenkou z ovesných vloček je to přímo očista pro vaše tělo.
Napsat hodnocení
Tisk
Čas na přípravu
10 min
Doba vaření
40 min
Celkový čas
50 min
Čas na přípravu
10 min
Doba vaření
40 min
Celkový čas
50 min
Ingredience
  1. 3 zralé hrušky nakrájené na půlměsíčky
  2. 200 g Bio celozrnné špaldové jemně mleté mouky
  3. 100 g mleté mandlové mouky (prodává např. Marks and Spencer)
  4. 3 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů (prodává např. Marks and Spencer nebo Dr. Oetker s vinným kamenem)
  5. špetka soli
  6. 1 lžička mleté skořice
  7. 200 ml řeckého jogurtu (pozor ne jogurtu řeckého typu, ale originál - Makro, Billa apod.)
  8. 80 - 100 ml javorového sirupu
  9. 50 ml olivového oleje
  10. 1 vejce
  11. máslo a hrubá mouka na vysypání formy
Na drobenku
  1. 50 g jemným ovesných vloček (např. od značky EMCO)
  2. 50 g Bio celozrnné špaldové mouky
  3. 50 g másla
  4. 50 g cukru krupice
  5. 1 lžička vanilkového extraktu (prodává např. Marks and Spencer)
  6. Všechny ingredience jsou běžně dostupné v Bio kvalitě
Instrukce
  1. Smíchejte špaldovou a mandlovou mouku s kypřícím práškem, skořicí a špetkou soli. Do odměrky odměřte řecký jogurt, sirup, olej a nakonec vejce. Rozkvedlejte vidličkou a vlijte do mouky.
  2. Zapékací mísu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Rozprostřete na ní těsto za pomoci rukou. Poklaďte ovocem a posypte drobenkou.
  3. Pečte v předehřáté troubě na 165°C cca 35 - 40 minut.
  4. Podávejte s kopečkem řeckého jogurtu.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/
DSC_2411 DSC_2407 DSC_2406 DSC_2405
Hruškový koláč ze špaldové a mandlové mouky

Hruškový koláč ze špaldové a mandlové mouky

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>