Polévka z červené čočky

Polévka z červené čočky
2016-09-28 21:22:13

Rafinovanější varianta klasické české čočkové polévky. Určitě jí budou milovat i děti, protože mrkev jí dodá sladkost. Pokud chcete mít asijskou variantu, přidejte trochu sušených chilli papriček a kokosové mléko místo smetany.
Čas na přípravu
10 min
Doba vaření
10 min
Celkový čas
20 min
Ingredience
- 1 lžička kmínu
- 1/2 lžičky drcených sušených chilli papriček
- 600 g nastrouhané mrkve
- 140 g červené čočky
- 1 l vývaru ( já používám 0,5 l zeleninového vývaru Marks and Spencer a 0,5 l vody)
- 250 ml smetany nebo kokosového mléka
- olivový olej
- čočku solte až po uvaření!!
Instrukce
- Ve větším hrnci na mírném plameni nejdříve minutu na sucho opékejte kmín a chilli pro intenzivnější aroma. Poté přidejte olivový olej, nastrouhanou mrkev a čočku. Chvilku orestujte a zalijte horkou vodou a vývarem. Vařte 8 - 10 minut.
- Poté přidejte smetanu, osolte a nechte prohřát.
- Rozmixujte dohladka a pokud chcete hodně hladkou konzistenci, propasírujte přes sítko. Já to tak dělám u krémových polévek vždycky.
- Podávejte s opečenými krutóny.
Poznámky
- Červená čočka se na rozdíl od zelené nemusí nechat namáčet. Naopak velmi rychle změkne. Vařte ji tedy jen 8 - 10 minut na al dente v nesolené vodě. Při vaření mění barvu na žlutou. Můžete tomu zabránit přidáním špetky kurkumy.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/


Be the first to comment.