Švestková povidla bez míchání

Uncategorized | Říjen 9, 2016 | By

Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

 

Švestková povidla bez míchání
Porce 6
Miluji jednoduché recepty a tento k nim rozhodně patří. Nejlepší švestkový povidla co znám. Postup je prostě dokonale bezpracný. Vypeckejte švestky, zasypte cukrem, zalijte octem a už na ně ani nesáhněte. Kouzlo tkví v nemíchání. Nakonec ochuťte skořicí a rumem a na vítěze letošních povidel máte zaděláno. Já je takto připravuji už sedmým rokem.
Napsat hodnocení
Tisk
Čas na přípravu
15 min
Doba vaření
4 hr
Celkový čas
4 hr 15 min
Čas na přípravu
15 min
Doba vaření
4 hr
Celkový čas
4 hr 15 min
Ingredience
  1. 6 kg dobře zralých švestek (nejlépe, když přesly prvním mrazíkem, pak jsou sladší)
  2. 1 kg cukru krupice
  3. 250 ml octa
  4. 1 vrchovatá lžička mleté skořice
  5. 150 ml tuzemského rumu
Ještě budete potřebovat
  1. 6 sklenic o objemu 330 ml
  2. Celkový čas od vypeckování až do finálního plnění do sklenic je 30 hodin
Instrukce
  1. Švestky vypeckujte. Rozdělte do 2 největších a nejširších hrnců, co doma najdete. Mě se osvědčili nerezové. Zasypte je cukrem a zakápněte octem. Od této chvíle už na ně nesahajte. Nemíchejte!!
  2. Nechte je v chladu odpočívat přikryté pukličkou 24h. Tady je třeba počítat dopředu, aby vám nevyšel čas plnění do skleniček na třetí hodinu ranní. (I když to už se mi taky stalo)
  3. Po 24 hodinách dejte hrnce bez pokliček na plotnu a přiveďte k mírnému varu. Nevařte naplno, aby se u dna nepřichytly. Takto vařte 1 hodinu.
  4. Poté přiklopte, snižte plamen a vařte na minimum dalších 5 hodin. Pořád platí,že nesmíte míchat. Pokud byste je zamíchaly, okamžitě se začnou připalovat.
  5. V poslední fázi přidejte skořici a rum. Povidla rozmixujte tyčovým mixérem, dobře promíchejte.
  6. Plňte do sterilizovaných a suchým sklenic. Povidla by měla sahat 1cm pod okraj.
  7. Na povrch každé naplněné sklenice kápněte lžičku rumu, který zajistí lepší trvanlivost.
  8. Zavíčkované sklenice obraťte dnem vzhůru a nechte je tak do druhého dne vychladnout.
Poznámky
  1. Absolutně nejlepší je ujídat povidla ještě teplá, když je plníte do sklenic. To bych se jich přejedla. Dávám si je do misky s jogurtem a nemůžu se jich nabažit. Takto připravená povidla my vždy spolehlivě vydržela nejméně rok, pokud se ovšem nesnědla ještě teplá.
  2. Pokud máte rádi i jiné než skořicové chuti, můžete přidat mletý badyán nebo hřebíček.
  3. Tyto povidla se hodí i jako pěkný vánoční dárek. To je pak plňte do skleniček s celou skořicí, badyánem nebo hřebíčkem.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

DSC_2586 DSC_2585 DSC_2584 DSC_2583

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>