Čokoládový fondánt

Dezerty | Listopad 8, 2016 | By

Čokoládový fondánt

Čokoládový fondánt

Čokoládový fondánt
Porce 8
Čokoládový fondánt, z kterého po rozkrojení vytéká horká čokoláda, je bezesporu nejoblíbenější dezert. Nejlepší je v kombinaci s vanilkovou zmrzlinou, kdy se horké spojí se studeným. Možná tento dezert působí složitě, ale opak je pravdou. Jen se nebojte ho vyndat z trouby včas, jinak se těsto propeče a připravíte se o ten kouzelný okamžik.
Napsat hodnocení
Tisk
Čas na přípravu
20 min
Doba vaření
8 min
Celkový čas
28 min
Čas na přípravu
20 min
Doba vaření
8 min
Celkový čas
28 min
Ingredience
  1. 200 g tmavé čokolády s obsahem 70% kakaa
  2. 100 g másla (plus na vymazání)
  3. 150 g cukru krystal
  4. 4 vejce
  5. 2 lžíce hladké mouky
  6. moučkový cukr na vysypání formiček
Ještě potřebujete
  1. 8 ohnivzdorných mističek (dají se použít i šálky na espresso)
  2. nebo ocelové kroužky (o průměru 6 cm a výšce cca 5 cm) vymazané máslem a vyložené pečícím papírem, pečeme na plechu taktéž vyloženém pečícím papírem
Instrukce
  1. Připravte si vodní lázeň. Do vhodné misky rozlámejte čokoládu a misku dejte nad páru tak, aby se nedotýkala vodní hladiny. Pozvolna rozehřejte.
  2. V jiném kastrůlku si pomalu rozpusťte máslo.
  3. Mezitím si vyšlehejte v mixéru vejce s cukrem do bílé pěny. Trvá to cca 5 minut.
  4. Do této směsi přilijte pomalu nejdříve rozpuštěné máslo, poté rozpuštěnou čokoládu a nakonec 2 lžíce hladké mouky. Dobře promíchejte a spojte v hladké těsto.
  5. Pokud budete používat keramické misky, vymažte je máslem a vysypte moučkovým cukrem.
  6. Pro lepší manipulaci a efektní servírování ovšem doporučuji použít ocelové kroužky (prodává např. Tchibo). Má to tu výhodu, že po upečení fondánty jednodušeji vyjmete z kroužků, než ze zápékacích misek.
  7. Troubu předehřejte na 200°C. Misky vyskládejte na plech a pečte v závislosti na vaší troubě 8 - 12 minut. Možná se vám budou nejdříve zdát nedopečené. Stačí, aby vznikla krusta, která v sobě udrží tekoucí čokoládu. Můžete si také jeden upéct dopředu na zkoušku, aby ostatní byli v ten pravý okamžik perfektní.
Poznámky
  1. Fondánty jsou skvělé také v tom, že si je můžete připravit dopředu, zakrýt potravinovou fólií a před pečením uchovat v chladu (v zimních měsících je dejte klidně na váš balkon). Vzhledem k tomu, že pečení trvá jen něco kolem 10 minut, tak vám ani neuteče případná konverzace u jídelního stolu.
  2. K fondántu se výborně hodí vanilková zmrzlina a ostřejší ovoce.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/
DSC_2708 DSC_2696 DSC_2695 DSC_2693 DSC_2691 (1) DSC_2690 (1) DSC_2687
Čokoládový fondánt

Čokoládový fondánt

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>