Staročeská zelňačka

Staročeská zelňačka
2016-12-06 17:03:34

Porce 8
Zelňačka ve mě evokuje večery na horské chatě. Ideální je připravit si jí den dopředu a druhý den až budete sjíždět ze svahu, už jí jen ohřát vymrzlé rodince. Zelí je v zimě bohatým zdrojem vitamínu C a to mnohem větším, než je citrusové ovoce. Naše babičky proto tento typ polévky vyvařovaly hojně, aby doplnily i další vitamíny a minerály. Zelí proto patřilo k nejpoužívanějším ingrediencím našich předků.
Čas na přípravu
20 min
Doba vaření
20 min
Celkový čas
40 min
Ingredience
- 100 g anglické slaniny
- 2 větší cibule, nakrájené nadrobno
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžičky sladké mleté papriky
- 500 g kysaného zelí, propráchnuté a pokrájené
- 5 kuliček černého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 2 bobkové listy
- špetka chilli
- sůl
- 1 pikantní klobása (já použila španělské Chorizo picante - prodává např. Makro)
- 2 brambory nakrájené na malé kostičky (uvařené ve vedlejším hrnci)
- zakysaná smetana k podávání
Instrukce
- Slaninu nakrájejte na nudličky, opečte na troše oleje do barvy. Přidejte nakrájenou cibuli a na mírném plameni opékejte cca 5 minut dozlatova.
- Zaprašte hladnou moukou a promíchejte. Přisypte sladkou papriku a zalijte 1,5 l vody. Přidejte opláchnuté a pokrájené zelí, koření, sůl a chilli. Vařte do měkka cca 20 minut za občasného promíchání.
- Mezitím si v jiném hrnci uvařte v osolené vodě brambory doměkka. Slijte a před dokončením je vhoďte do zelnice. Přidejte i nakrájenou klobásu a už jen společně prohřejte.
- Podávejte ozdobené zakysanou smetanou, která zjemní případnou ostrost polévky.
Poznámky
- Brambory do zelňačky se připravují zvlášť, protože by se v kyselém prostředí neuvařily doměkka.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/




Be the first to comment.