Staročeská zelňačka

Polévky | Prosinec 6, 2016 | By

Staročeská zelňačka

Staročeská zelňačka

Staročeská zelňačka
Porce 8
Zelňačka ve mě evokuje večery na horské chatě. Ideální je připravit si jí den dopředu a druhý den až budete sjíždět ze svahu, už jí jen ohřát vymrzlé rodince. Zelí je v zimě bohatým zdrojem vitamínu C a to mnohem větším, než je citrusové ovoce. Naše babičky proto tento typ polévky vyvařovaly hojně, aby doplnily i další vitamíny a minerály. Zelí proto patřilo k nejpoužívanějším ingrediencím našich předků.
Napsat hodnocení
Tisk
Čas na přípravu
20 min
Doba vaření
20 min
Celkový čas
40 min
Čas na přípravu
20 min
Doba vaření
20 min
Celkový čas
40 min
Ingredience
  1. 100 g anglické slaniny
  2. 2 větší cibule, nakrájené nadrobno
  3. 2 lžíce hladké mouky
  4. 2 lžičky sladké mleté papriky
  5. 500 g kysaného zelí, propráchnuté a pokrájené
  6. 5 kuliček černého pepře
  7. 5 kuliček nového koření
  8. 2 bobkové listy
  9. špetka chilli
  10. sůl
  11. 1 pikantní klobása (já použila španělské Chorizo picante - prodává např. Makro)
  12. 2 brambory nakrájené na malé kostičky (uvařené ve vedlejším hrnci)
  13. zakysaná smetana k podávání
Instrukce
  1. Slaninu nakrájejte na nudličky, opečte na troše oleje do barvy. Přidejte nakrájenou cibuli a na mírném plameni opékejte cca 5 minut dozlatova.
  2. Zaprašte hladnou moukou a promíchejte. Přisypte sladkou papriku a zalijte 1,5 l vody. Přidejte opláchnuté a pokrájené zelí, koření, sůl a chilli. Vařte do měkka cca 20 minut za občasného promíchání.
  3. Mezitím si v jiném hrnci uvařte v osolené vodě brambory doměkka. Slijte a před dokončením je vhoďte do zelnice. Přidejte i nakrájenou klobásu a už jen společně prohřejte.
  4. Podávejte ozdobené zakysanou smetanou, která zjemní případnou ostrost polévky.
Poznámky
  1. Brambory do zelňačky se připravují zvlášť, protože by se v kyselém prostředí neuvařily doměkka.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/
DSC_2795 DSC_2787 DSC_2784 DSC_2780

Staročeská zelňačka

Staročeská zelňačka

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>