Vánočka

Vánočka

Vánočka

Vánočka
Porce 2
U tradičních receptů se vyplatí sáhnout po osvědčeném receptu našich babiček. Proto jsem poprosila o spolupráci naší babičku a natočila s ní video "Průvodce pečení tradiční vánočky" (najdete ho pod fotografiemi)s postupem tzv. krok za krokem. Tento recept je časově celkem dost náročný, proto si na něj rezervujte celé jedno odpoledne. My jsme začaly s přípravou ve 12 h a plech s minivánočkami jsem vyndavala z trouby v 16.30h. Čas vynaložený na kynutí se vám ale bohatě vrátí v podobě nadýchaných minivánoček s čokoládovými kousky viz. následující recept. Nejlépe si tedy těsto rozdělit na dva díly. Z jednoho uděláte střední vánočku a z druhého 8 ks minivánoček.
Napsat hodnocení
Tisk
Čas na přípravu
2 hr
Doba vaření
1 hr
Celkový čas
3 hr
Čas na přípravu
2 hr
Doba vaření
1 hr
Celkový čas
3 hr
Ingredience
  1. 1 kg hladké mouky (pokojové teploty, prosáté)
  2. 220 g cukru krupice
  3. 1 lžička soli
  4. 1 vanilkový cukr
  5. 1 kostka droždí
  6. 2 vejce (pokojové teploty)
  7. 100 g změklého másla
  8. 70 g sekaných mandlí
  9. 1 polévková lžíce rozinek (dopředu naložených v rumu)
  10. 400 ml mléka (ohřátého - ne vařícího!!)
Zdobení
  1. 70 g mandlí na plátky (namočených ve vodě, aby se nespálily)
  2. 1 vejce na potření
Instrukce
  1. Nejdříve si ohřejte mléko a připravte si kvásek. Prosijte mouku do větší zadělávací mísy a přidejte postupně všechny ingredience pokojové teploty, nakonec přidejte vzešlý kvásek. Dejte do hnětacího robotu na cca 10 minut.Zapracujte mandle a rozinky. Poté zpracujte těsto ručně na pomoučeném vále. Nechte hodinu kynout pod utěrkou nejlépe v troubě na 40 - 50 °C.
  2. Po hodině znovu propracujte a rozdělte do dvou misek na dva stejné díly. Přikryjte utěrkou a nechte kynout dalších 30 minut v troubě.
  3. Připravte si dva plechy s pečícím papírem. Na první dejte vánočku a nechte znovu kynout dalších 30 minut v troubě. Na druhý plech si můžete připravte druhou vánočku nebo 8 kusů mini vánoček (postup pletení viz. video níže) a nechte také kynout.
  4. Předehřejte troubu na 180 °C. Vykynutou vánočku potřete vejcem, ozdobte mandlemi a pečte cca 45 minut. Pokud by rychle chytala barvu, snižte teplotu na 170 °C a můžete přikrýt pečícím papírem.
Poznámky
  1. Vánočka je hotová, pokud se na špejli nelepí těsto.
  2. Uchovávejte ji v chladu a suchu, nejlépe zabalenou do bavlněné utěrky (ne igelitu).
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/
DSC_2856 DSC_2853 DSC_2849 DSC_2848 DSC_2846
Vánočka

Vánočka

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>