Svíčková omáčka podle babičky (bez mouky)

Svíčková omáčka podle babičky (bez mouky)

Svíčková omáčka podle babičky (bez mouky)

 

 

Svíčková omáčka podle babičky (bez mouky)
Porce 8
Tak tohle je lety prověřený recept podle naší babičky a taky jediný důvod, proč si doma ještě držím "papiňák". Tahle omáčka je plná chuti kořenové zeleniny a dostatečně hustá i bez mouky. Spousta kuchařek se klasice vyhýbá, protože se jim zdá náročná, ale opak je pravdou. Neznám nic jednoduššího, než strčit všechno do jednoho hrnce a pak rozmixovat. Tak to zkuste! Ideálním masem je tzv. hovězí váleček. Já jsem tentokrát použila kilo telecího válečku, ale běžně dělám svíčkou i z králíka. Pokud by se vám podařilo najít v obchodě maso z jižní Ameriky, tak to bude nezapomenutelný chuťový zážitek. Tak už jen spousty kořenové zeleniny a najít papiňák.
Napsat hodnocení
Tisk
Čas na přípravu
10 min
Doba vaření
50 min
Celkový čas
1 hr
Čas na přípravu
10 min
Doba vaření
50 min
Celkový čas
1 hr
Ingredience
  1. 1 - 1,5 kg hovězího nebo telecího "válečku" (maso vždy pokojové teploty!)
  2. Koření: 4 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 3 jalovce, 5 černého pepře (dejte do sítka na čaj, abyste pak nemuseli složitě lovit v omáčce)
  3. 10 dkg anglické slaniny nebo italské panchetty
  4. 3 - 4 velké mrkve na kolečka
  5. 1 větší petržel na kolečka
  6. 1 větší cibule na kolečka
  7. 1 sklenice (340 g) celeru - kostky (sterilizovaného ve sladkokyselém nálevu od Hamé)i s nálevem
  8. sůl
  9. olivový olej
  10. 2 dcl vody
  11. 1/2 lžíce citronové š'távy podle chuti
  12. 2 lžíce třtinového cukru krupice (dodá lehce karamalovou chuť)
  13. 125 ml smetany ke šlehání
Instrukce
  1. Maso pokojové teploty osolte, zprudka zatáhněte ze všech stran v papiňáku na olivovém oleji, vyndejte a ve výpeku lehce orestujte slaninu, mrkev, cibuli a petržel. Tím se do omáčky dostanou ty nejlepší chutě. Vraťte maso, přidejte sterilizovaný celer na kostky i s nálevem. Přidejte koření v sítku na čaj. Podlijte 2 dcl vody. Dále postupujte dle návodu "papiňáku".
  2. Duste maso (podle stáří zvířete) cca 45 - 60 minut.
  3. Nechte hrnec úplně zchladnout. Otevřete, vyndejte koření v sítku. Odložte maso stranou - nejlépe zabalte do alobalu, aby neoschlo.
  4. Zeleninu rozmixujte a propasírujte přes síto.
  5. Přidejte 2 lžíce cukru krupice a podle chuti ocet nebo citron.
  6. Nakonec přidejte 125 ml smetany ke šlehání.
Poznámky
  1. Nejlepší je připravit si základ na svíčkovou večer předem. Studené maso se pak lépe odblaňuje a krájí na plátky.
  2. Před obědem už jen prohřejete a přidáte smetanu. Studené maso vložíte do omáčky prohřát a podáváte s knedlíkem. U nás momentálně vede Karlovarský podle Vaňka.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/
DSC_2956 DSC_2955 DSC_2954 DSC_2953 DSC_2952

Svíčková omáčka podle babičky (bez mouky)

Svíčková omáčka podle babičky (bez mouky)

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>