Svíčková omáčka podle babičky (bez mouky)

Svíčková omáčka podle babičky (bez mouky)
2017-01-14 12:25:51

Porce 8
Tak tohle je lety prověřený recept podle naší babičky a taky jediný důvod, proč si doma ještě držím "papiňák". Tahle omáčka je plná chuti kořenové zeleniny a dostatečně hustá i bez mouky. Spousta kuchařek se klasice vyhýbá, protože se jim zdá náročná, ale opak je pravdou. Neznám nic jednoduššího, než strčit všechno do jednoho hrnce a pak rozmixovat. Tak to zkuste!
Ideálním masem je tzv. hovězí váleček. Já jsem tentokrát použila kilo telecího válečku, ale běžně dělám svíčkou i z králíka. Pokud by se vám podařilo najít v obchodě maso z jižní Ameriky, tak to bude nezapomenutelný chuťový zážitek. Tak už jen spousty kořenové zeleniny a najít papiňák.
Čas na přípravu
10 min
Doba vaření
50 min
Celkový čas
1 hr
Ingredience
- 1 - 1,5 kg hovězího nebo telecího "válečku" (maso vždy pokojové teploty!)
- Koření: 4 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 3 jalovce, 5 černého pepře (dejte do sítka na čaj, abyste pak nemuseli složitě lovit v omáčce)
- 10 dkg anglické slaniny nebo italské panchetty
- 3 - 4 velké mrkve na kolečka
- 1 větší petržel na kolečka
- 1 větší cibule na kolečka
- 1 sklenice (340 g) celeru - kostky (sterilizovaného ve sladkokyselém nálevu od Hamé)i s nálevem
- sůl
- olivový olej
- 2 dcl vody
- 1/2 lžíce citronové š'távy podle chuti
- 2 lžíce třtinového cukru krupice (dodá lehce karamalovou chuť)
- 125 ml smetany ke šlehání
Instrukce
- Maso pokojové teploty osolte, zprudka zatáhněte ze všech stran v papiňáku na olivovém oleji, vyndejte a ve výpeku lehce orestujte slaninu, mrkev, cibuli a petržel. Tím se do omáčky dostanou ty nejlepší chutě. Vraťte maso, přidejte sterilizovaný celer na kostky i s nálevem. Přidejte koření v sítku na čaj. Podlijte 2 dcl vody. Dále postupujte dle návodu "papiňáku".
- Duste maso (podle stáří zvířete) cca 45 - 60 minut.
- Nechte hrnec úplně zchladnout. Otevřete, vyndejte koření v sítku. Odložte maso stranou - nejlépe zabalte do alobalu, aby neoschlo.
- Zeleninu rozmixujte a propasírujte přes síto.
- Přidejte 2 lžíce cukru krupice a podle chuti ocet nebo citron.
- Nakonec přidejte 125 ml smetany ke šlehání.
Poznámky
- Nejlepší je připravit si základ na svíčkovou večer předem. Studené maso se pak lépe odblaňuje a krájí na plátky.
- Před obědem už jen prohřejete a přidáte smetanu. Studené maso vložíte do omáčky prohřát a podáváte s knedlíkem. U nás momentálně vede Karlovarský podle Vaňka.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/





Be the first to comment.