Kynutá bábovka a la makové buchty

Kynutá bábovka a la makové buchty

Kynutá bábovka a la makové buchty

Kynutá bábovka a la makové buchty
Nechce se vám trávit čas s klasickými staročeskými buchtami? Připravte si kynuté těsto, naplňte ho vaší oblíbenou náplní a dejte do formy na bábovku. Chuť je naprosto stejná jen v jiné podobě. Stejně jako pro všechna kynutá těsta, si i na tento recept, dejte časovou rezervu důležitou pro dokonale vykynuté těsto. Pokud máte svůj osvědčený recept na kynuté těsto, neváhejte ho použít. V opačném případě vyzkoušejte ten můj.
Napsat hodnocení
Tisk
Čas na přípravu
1 hr
Doba vaření
1 hr
Celkový čas
2 hr
Čas na přípravu
1 hr
Doba vaření
1 hr
Celkový čas
2 hr
Ingredience
  1. 500 g polohrubé mouky
  2. 200 ml mléka plus 50 ml smetany
  3. 1 lžička soli
  4. 2 až 3 žloutky (podle velikosti)
  5. 42 g droždí (1 kostička)
  6. 120 g cukru krupice
  7. 125 g rozpuštěného másla
  8. citronová kůra
Maková nádivka
  1. 200 g mletého máku
  2. 1 vanilínový cukr
  3. cukr krupice podle chuti
  4. citronová kůra
  5. 100 ml smetany nebo mléka podle potřeby
  6. piškotové drobky podle potřeby
Dále potřebujete
  1. bábovkovou formu vymazanou máslem
Instrukce
  1. Do mísy si prosijte mouku, přidejte cukr a sůl.
  2. Ve troše vlažného mléka s cukrem rozmíchejte kvasnice a přidejte lžíci mouky z mísy.
  3. Hotový kvásek vlijte k mouce, přidejte žloutky, smetanu,zbytek mléka, kůru z půlky citronu a rozpuštěné máslo.
  4. Vypracujte hladké těsto (nejlépe za pomoci elektrického hnětače). Když se začne těsto odlepovat od stěn mísy, je v ideální kondici. Zasypte ho lehce hladkou moukou a přikryjte utěrkou. Nechte kynout na teplém místě nebo v předehřáté troubě na 40°C cca 30 minut.
  5. Mezitím si připravte makou náplň. Uvařte si mák (nejlépe ve vodě) alespoň 15 minut. Nakonec přilijte smetanu, snižte teplotu a přidejte ostatní ingredience. Za stálého míchání vařte, aby směs zhoustla. Pokud potřebuje směs zahustit, použijte piškotové drobky. Pokud naředit, přilijte lehce smetany. Nechte úplně vychladnout.
  6. Bábovkovou formu vymažte máslem.
  7. Vykynuté těsto si vyklopte na pomoučenou pracovní plochu.Propracujte. Vytvarujte rukama do obdélníku a potřete vychladlou makovou (nebo tvarohovou) nádivkou.
  8. Zatočte do závinu a vložte do bábovkové formy. Nechte znovu 15 minut kynout. Poté těsto několikrát propíchněte špejlí, aby mohla unikat pára.
  9. Nakynutou bábovku vložte do předehřáté trouby na 180°C. Po chvíli snížíme teplotu na 160°C a pečeme zvolna cca 1 hodinu.
Poznámky
  1. Pokud by bábovka tmavla na povrchu, přikryjeme ji alobalem. Zkontrolujte propečení špejlí, která musí být po vytáhnutí suchá, bez přilepeného těsta a máku.
  2. Bábovku nechte po upečení 10 minut zchladnout a až poté vyklopte. Pokud by se vám vyklopení nedařilo, dejte na formu namočenou utěrku.
  3. Cukrujte ještě za tepla, aby cukr utvořil na bábovce krustičku.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/
DSC_2981 DSC_2978 DSC_2977 DSC_2974 DSC_2971 DSC_2967

Kynutá bábovka a la makové buchty

Kynutá bábovka a la makové buchty

Kynutá bábovka a la makové buchty

Kynutá bábovka a la makové buchty

Kynutá bábovka a la makové buchty

Kynutá bábovka a la makové buchty

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>