Řecký jogurt s quinoa a čokoládovým krémem

Dezerty | Únor 20, 2017 | By

Řecký jogurt s quinoa a čokoládovým krémem

Řecký jogurt s quinoa a čokoládovým krémem

Řecký jogurt s quinoa a čokoládovým krémem
Porce 6
Ideální snídaně nebo sladký dezert. Já si jich pár vyrobím do zásoby a pak zdravě mlsám. Velmi módní surovina zdravé kuchyně - quinoa pochází z Jižní Ameriky. Oblíbená byla mezi starými Inky. Je to vysoce výživná obilovina s výjimečným bílkovinovým složením. Proto se dnes používá v jídelníčku mnoha vrcholových sportovců, např. tenista Džokovič je jejím velkým propagátorem. Díky vysokému podílu hořčíku a vitamínu B2, prospívá lidem trpícím na migrény. Má vysoký obsah vlákniny. Podle čínské medicíny harmonizuje ledviny. Půl šálku quinoi obsahuje skoro 8 mg železa, což je nejvýše mezi rostlinými potravinami. Je bezlepková.
Napsat hodnocení
Tisk
Čas na přípravu
5 min
Doba vaření
15 min
Celkový čas
20 min
Čas na přípravu
5 min
Doba vaření
15 min
Celkový čas
20 min
Na 6 skleniček
  1. 6 řeckých jogurtů
Quinoa
  1. 100 g quinoa (nejlépe tříbarevná)
  2. 200 ml kokosového nebo mandlového mléka
  3. 1 lžička vanilkového extraktu (prodává Marks and Spencer) nebo javorový sirup
  4. 1/2 lžičky mleté skořice
Čokoládový krém
  1. 100 g hořké čokolády (70% Lindt)
  2. 100 ml smetany
  3. slabý plátek másla (nemusí být)
  4. 1/2 lžičky rumu (nemusí být)
  5. maliny, jahody nebo borůvky na ozdobu
Instrukce
  1. Quinou řádně propláchněte v jemném cedníku v horké vodě. V malém rendlíku smíchejte quinou s protřepaným kokosovým mlékem, skořicí a vanilkovým extraktem. Přiveďte k varu, ale pak nechte jen lehce pobublávat cca 15 minut. Posledních 5 minut hlídejte konzistenci, popřípadě přilejte trochu vody. Já mám ráda konzistenci ovesné kaše, která se lépe vrství do skleniček, takže počkám, až se tekutina zcela vsákne. Nechte zchladnout.
  2. Mezitím si připravte čokoládu na polevu. Smetanu zahřejte na 80°C. Nesmí projít varem, aby se nesrazila. Do teplé smetany dejte slabý plátek másla a nalámanou čokoládu a umíchejte dohladka čokoládový krém. Nakonec přidejte lžičku rumu pro lesk. Nechte stát.
  3. Připravte si vhodné skleničky, do kterých budete vzniklé ingredience vrstvit. Jako poslední použijte čokoládový krém.
  4. Nechte zchladnout v lednici.
Poznámky
  1. Pokud budete podávat během 24 hodin, můžete dezert proložit čerstvým ovocem. Můžete vynechat quinou a vrstvit jen čokoládový krém s jogurtem a navrch ozdobit ovocem. Uchovávejte v lednici.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/
DSC_3053 DSC_3052 DSC_3049 DSC_3045 DSC_3044 DSC_3041
Řecký jogurt s quinoa a čokoládovým krémem

Řecký jogurt s quinoa a čokoládovým krémem

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>