Prezidentská bábovka

Prezidentská bábovka
2017-03-09 13:39:55

Klasika, na které jsme vyrostly jako děti u našich babiček. Tento recept dělávala už moje babička a na postupu není, co měnit. Naučte i svoje děti novým voňavým vzpomínkám.
Čas na přípravu
20 min
Celkový čas
1 hr 20 min
Ingredience
- 6 žloutků a 6 bílků
- 300 g cukru moučka
- 200 g másla
- 50 g strouhané čokolády
- 100 g mletých lískových oříšků
- 1 vanilkový cukr (ne vanilinový!)
- 1 šlehačka ke šlehání (250 ml)
- 300 g polohrubé mouky (dříve to byla výběrová)
- 1 prášek do pečiva
- máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání bábovkové formy
Instrukce
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Vymažte formu na bábovku máslem nebo sádlem a vysypte hrubou moukou.
- Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu se špetkou soli a vanilkovým cukrem.
- Žloutky utřete s máslem a cukrem do hladké směsi.
- Postupně přisypte přesátou mouku s kypřícím práškem a přilévejte smetanu. Zapracujte strouhanou čokoládu a mleté lískové oříšky.
- Nakonec lehce vmíchejte vyšlehané bílky, aby směs byla nadýchaná.
- Vlijte do připravené formy a pečte podle velikosti formy cca 45 - 60 minut. Ověřte si propečení špejlí, která by měla zůstat po vytažení z těsta suchá bez lepkavého těsta.
- Nechte ještě ve formě vychladnout 10 minut a poté vyklopte na mřížku.
Poznámky
- Nejlépe vyhovují mojí představě o dokonalé formě na bábovky ty americké od značky Nordic Ware se 70letou tradicí.
- Chovají se úplně stejně jako ty staré plechové. Udělají krásně křupavý okraj. Přesně tak, jak jsem to měla ráda na babiččině bábovce.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/
Be the first to comment.