Kynutý koláč s rebarborou a drobenkou

Kynutý koláč s rebarborou a drobenkou
2017-04-04 17:05:47

Jakmile se na jaře objeví v obchodech první rebarbora, tak dostávám chuť na tento babiččin kynutý koláč na plech. Jarní kyselost rebarbory je nenahraditelná a právě proto rebarbora zažívá v gastronomii velkou renesanci. Pro svůj obsah minerálů a vitamínů se řadí mezi léčivé rostliny. Rebarbora působí blahodárně na naši obranyschopnost, nervovou soustavu a pomáhá snižovat cholesterol.
Nejlépe používat jen řapíky (bez listů, které jsou jedovaté) sklizené do svatého Jana (konec června) a vždy tepelně opracované.
Čas na přípravu
50 min
Doba vaření
30 min
Celkový čas
1 hr 20 min
Náplň
- 1 kg omytých a oloupaných řapíků rebarbory nakrájených na 2cm kostky (pokud nebudete mít dost rebarbory, doplňte kyselejší odrůdou jablek)
- 70 g třtinového cukru
- 1 lžička skořice
Kynuté těsto
- 400 g hladké mouky
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička soli
- 100 g cukru krupice
- 2 žloutky
- 120 g rozpuštěného vlažného másla
Na kvásek
- 250 ml vlažného mléka
- 1 droždí (40 g)
- 1 polévková lžíce cukru
- 1 polévková lžíce hladké mouky
Na drobenku
- 90 g másla pokojové teploty
- 200 g polohrubé mouky
- 100 g cukru krupice
Instrukce
- Připravte si větší hrnec nebo pánev. Rebarboru spolu s cukrem a skořicí poduste, dokud nezměkne. Přebytečnou tekutinu slijte. Nechte vychladnout.
- Na rozdrobené droždí nalejeme mléko a přidáme zbytek ingrediencí. Necháme vzejít kvásek. Prosijeme do velké mísy mouku a přidáme vzešlý kvásek. Vše důkladně prohněteme, přidáme zbytek ingrediencí na kynuté těsto. Důkladně prohněteme, dokud se těsto nepřestane lepit cca 10 - 15 minut. Poté necháme v zakryté míse kynout na teplém místě nebo v troubě při teplotě cca 40°C. Trvá to tak 30 minut.
- Kynuté těsto rozprostřeme rukama na vymazaný plech.
- Poklademe náplní z rebarbory a posypeme drobenkou.
- Pečeme na 180°C cca 30 minut, dokud nezačnou okraje hnědnout.
Poznámky
- Tento koláč se skvěle doplňuje se zakysanou smetanou nebo řeckých jogurtem.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/




Be the first to comment.