Chřestová zmrzlina

Zmrzlina | Červen 7, 2017 | By

Chřestová zmrzlina

Chřestová zmrzlina

 

Chřestová zmrzlina
Na zmrzlinu je specialistou v naší rodině moje mamka. Byla by škoda ochudit vás o její báječné zmrzlinové recepty a tak vám je přináším v rubrice ZMRZLINA na svém blogu. Mamka ráda experimentuje. Už jsem ochutnala její parmazánovou, pivní a teď naposledy chřestovou zmrzlinu. Nebudu zastírat, že jsou to zmrzliny nevšedních chutí a tak asi neosloví každého. Nicméně na jídelníčku Michelinových restaurací jsou teď tyto extravantní chutě velmi populární.
Napsat hodnocení
Tisk
Čas na přípravu
30 min
Doba vaření
10 min
Čas na přípravu
30 min
Doba vaření
10 min
Ingredience
  1. 150 g špiček čerstvého zeleného chřestu (tzn. potřebujete 1balení zeleného chřestu po 500 g)
  2. 100 g cukru krupice
  3. 5 žloutků
  4. 250 ml plnotučného mléka (Jihočeské mám vyzkoušené)
  5. 100 ml smetany (Jihočeské 33%)
  6. špetka soli
  7. pár proužků chemicky neošetřené citronové kůry (prodává Makro)
Ještě budete potřebovat
  1. stroj na výrobu zmrzliny nebo spoustu trpělivosti při míchání mrznoucí směsi
  2. kuchyňský teploměr
  3. mixér
Instrukce
  1. Nejdříve si připravíme chřest. Odřízněte špičky chřestu v délce 5 - 9 cm a vhoďte do vroucí vody na cca 3 minuty. Ihned po vylovení, chřest zchlaďte v míse s ledem. Zastavíte tím var a chřest si uchová krásně zelenou barvu, která je do této zmrzliny velmi žádoucí.
  2. V hrnci si zahřejte mléko a smetanu s polovinou cukru a citronovou kůrou. Lehce zahřívejte, nevařte. Potřebujete, aby citronová kůra uvolnila do mléčné směsi své aroma. Postačí tak 10 minut. Nechte lehce zchladnout.
  3. Druhou polovinu cukru vyšlehejte se žloutky do bílé krémové hmoty. Trvá to cca 5 minut.
  4. Do této směsi po malých čůrcích přilévejte mléčnou směs. Tuto směs opět vraťte do hrnce a dejte znovu na plotnu zahřát na cca 82 stupňů. Až této teploty dosáhnete,nechte zvolna vařit a pasterizovat dokud směs dostatečně nezhoustne. Odstavte z plotny.
  5. Přilijte přes jemné sítko rozmixovaný chřest. Hotovou směs můžete znovu přepasírovat, ale záleží na vás, jak jemnou směs preferujete.
  6. Pak už jen směs vlít do zmrzlinovače, který udělá zbytek práce za vás.
Poznámky
  1. Tato zmrzlina se hodí i jako mezichod mezi jídly. Nadchne všechny nevšední chutí, která je výrazně chřestová, ale příjemně doladěná citronovou kůrou, takže není mdlá. Rozhodně stojí za to si jí jednou vyzkoušet.
  2. Zbytek chřestových stonků může zužitkovat v risottu.
Převzato z foodblog Tři kopečky
Převzato z foodblog Tři kopečky
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/
Chřestová zmrzlina

Chřestová zmrzlina

DSC_3272 DSC_3266 DSC_3265

Chřestová zmrzlina

Chřestová zmrzlina

 

Comments

  1. Leave a Reply

    Frigomat
    Červen 21, 2017

    Líbí se mi tyto atypické ingredience.. nezkoušeli jste také matcha zmrzlinu?

    • Jazz Queen

      Leave a Reply

      Jazz Queen
      Červen 22, 2017

      Chystam se na ni. Uz mam potrebne ingredience. Jen najit cas😉

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>