Čokoládový dort „Tena“

Čokoládový dort "Tena"
2017-09-10 09:43:56

Tomuto dortu u nás říkáme "Tena Cake" a stal se hitem tohoto léta. Pekla jsem ho na každé grilování a vždy zmizel tak rychle, že se mi ho podařilo vyfotit vcelku až na sedmý pokus. Je rychlý, efektivní a všichni si ho rádi přidají ještě kousek navíc. Recept jsem získala v Chorvatsku od Chorvatky Teny, která nám ho s velkým úspěchem během týdne upekla dvakrát. V jednoduchosti receptu spočívá jeho krása a pokud ho svátečně nazdobíte, stane se zlatým hřebem každé oslavy.
Čas na přípravu
20 min
Doba vaření
20 min
Celkový čas
40 min
Ingredience
- 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- 5 lžic třtinového cukru (100 g)
- 1 prášek do pečiva
- 2 vrchovaté lžíce hladké mouky (63 g)
- 3 vrchovaté lžíce kvalitního hořkého kakaového prášku (holandského typu)
- 1 dcl mléka na naředění těsta
Poleva
- 0,5 l 12%smetany na vaření
- 2 x 180 g čokolády na vaření Lindt s obsahem kakaa 50% (tento obsah kakaa je na polevu nejvhodnější)
Ještě potřebujete
- dortovou formu o průměru 24 cm
- pečící papír
Instrukce
- Předehřejte si troubu na 175 °C.
- Bílky vyšlehejte do sněhu.
- Žloutky vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Trvá to cca 5 minut. Postupně do této směsi vmíchejte mouku smíchanou s pečícím práškem a kakao. Směs nařeďte 1dcl mléka nebo smetany. Dobře promíchejte, aby nikde nebyly hrudky.
- Lehce vmíchejte sníh.
- Směs nalijte do vyložené dortové formy a pečte cca 20 minut.
- Nechte 10 minut zchladnout.
- V době pečení si připravte polevu. Smetanu vlijte do hrnce a přidejte nalámanou čokoládu. Mírně zahřívejte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí.Nevařte. Nechte mírně zchladnout. Nalijte na čokoládový korpus a dejte do lednice přes noc ztuhnout.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/











Be the first to comment.