Polévka z ječných krup, hrachu a červené čočky

Polévka z ječných krup, hrachu a červené čočky
2017-09-09 13:01:28

Porce 12
Namíchejte si svoji směs krup, hrachu a čočky v poměru, jaký vám vyhovuje. Tato polévka je vydatným zdrojem vlákniny. Luštěniny v sobě mají energetické zásoby v makromolekulách bohatých na energii pro budoucí klíčení nové rostliny. Jsou bohaté na minerální látky, kyselinu listovou, vitamín B1, hořčík, mangan a fosfor. Právě vysoký obsah vlákniny má detoxikační účinky. Suché luštěniny je nutné před vařením namáčet ve vodě, vodu slít a uvařit v nové vodě do měkka, aby se vyloučily oligosacharidy. Při vaření lze přidat pro snížení nadýmavosti špetku jedlé sody. Ovšem nejvhodnější je luštěniny zařazovat pravidelně, aby si na ně naše střeva zvykla a nebyl to pro ně takový šok.
Doba vaření
50 min
Ingredience
- 300 g směsi ječných krup, žlutého a zeleného půleného hrachu,
- hrachu velkozrnného a červené půlené čočky (můžete koupit už hotové směsi např. v Marks and Spencer)
- nechte namáčet přes noc
- 1 balení kořenové zeleniny na polévku (celer, petržel, cibule,pórek, česnek apod.)
- 1 stonek čerstvého libečku
- 100 g panchetti (italský vepřový bok uzený) dodá polévce nádech uzeného vývaru
- 100 g baby mrkve
- 2 l vody
- sůl, pepř
Instrukce
- Směs luštěnin nechte přes noc namáčet ve vodě. Před přípravou sceďte a dobře propláchněte. V hnci na olivovém oleji osmahněte kousky panchetti a kořenovou zeleninu do zlatova.
- Zalijte 2 litry vody, přivěďte k varu a přidejte směs luštěnin. Nesolte, aby se luštěniny uvařily do měkka.
- Nejdříve vařte 10 minut a poté snižte teplotu a nechte mírně vařit dalších 40 minut do měkka. Nakonec osolte.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/




Be the first to comment.