Moka dort s creme fraiche

Dezerty, Dorty | Listopad 25, 2017 | By

Moka dort s creme fraiche

Moka dort s creme fraiche

Moka dort s creme fraiche
Porce 12
Jestli často a rádi hřešíte s čokoládou, tak vám tento dort nemůže uniknout. Co se vám asi nebude moc líbit, je marná snaha dostat úhledně hladké dílko z formy. No nic si z toho nedělejte. Jak říká jedno francouzské pravidlo - jídlo byste si měli vychutnat a ne známkovat. A protože toto je ryze francouzský recept, tak se ho prosím držte.
Napsat hodnocení
Tisk
Čas na přípravu
30 min
Doba vaření
1 hr
Celkový čas
1 hr 30 min
Čas na přípravu
30 min
Doba vaření
1 hr
Celkový čas
1 hr 30 min
Ingredience
  1. 340 g hořké čokolády
  2. 160 ml (1/2 šálku) silného espressa
  3. 60 g creme fraiche (francouzská zakysaná smetana)
  4. 5 velkých vajec pokojové teploty
  5. 100 g cukru
ještě budete potřebovat
  1. dortovou formu o průměru 23 cm
  2. alobal
  3. velký pekáč na vodní lázeň
Instrukce
  1. Vymažte lehce máslem dno dortové otevírací formy o průměru 23 cm, zvenku formu obalte alobalem tak, aby byla vodotěsná. Pak ji postavte do většího kastrolu nebo pekáče velkého dost na to, aby se v něm dala vytvořit vodní lázeň.
  2. Troubu předehřejte na 160°C.
  3. Do vytvořte si vodní lázeň nad kastrolem s mírně vroucí vodou. Do mísy vložte nalámanou čokoládu a míchejte dokud se nad lázní nerozpustí a není hladká. Mísu pak stáhněte z tepla a nechte při pokojové teplotě chladnout. Pak do ní vmíchejte creme fraiche.
  4. Šlehačem našlehejte vejce se špetkou soli a cukrem. Šlehejte na nejvyšší rychlost, až vznikne hladký a tuhý krém, který drží tvar. Trvá to cca 5 minut.
  5. Polovinu ušlehané hmoty zlehka vmíchejte do čokoládové hmoty, po dokonalém propojení vmíchejte zbytek.
  6. Nalijte ušlehanou hmotu do připravené dortové formy. Do pekáče nebo kastrolu nalijte horkou vodu. Měla by dosahovat do poloviny formy a vytvořit tak vodní lázeň.
  7. Pečte 50 - 60 minut, až dort ztuhne, uprostřed by měl zůstat měkký.
  8. Vyndejte formu z vodní lázně, odstraňte alobal a formu postavte na mřížku, aby dort vychladl.
  9. Objeďte nožem okraj dortu, abyste ho uvolnili, pak otevřete bočnice formy.
Poznámky
  1. Tento dort se dá snadno zamrazit a pak se dá krájet na úhledné porce. Lehký korpus se dá v létě kombinovat se zmrzlinou nebo sorbetem.
  2. Espresso v receptu můžete nahradit vodou.
  3. Dort vydrží až 5 dní při pokojové teplotě nebo v ledničce. Pokud ho dobře zabalíte, vydrží v mrazničce měsíc.
Převzato z knihy Sladký život v Paříži
Převzato z knihy Sladký život v Paříži
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/
DSC_3746 DSC_3741 DSC_3740 DSC_3739
Moka dort s creme fraiche

Moka dort s creme fraiche

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>