Smoothie s kaki a banánem

Smoothie | Listopad 25, 2017 | By

Smoothie s kaki a banánem

Smoothie s kaki a banánem

Smoothie s kaki a banánem
Slouží 2
Imunitní bomba pro naše tělo. To je ovoce kaki, které se pěstuje v Asii a na náš trh se dostává od poloviny října do Vánoc.Vzhledem k vysokému obsahu výživných látek patří kaki mezi ovoce, které velmi prospívá lidskému organismu. Je bohaté na vlákninu. Podporuje pohyb střev, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a obsahuje také všechny aminokyseliny, včetně těch které si tělo nedokáže samo vyrobit. Možná stojí i za zajímavost obsah látky lykopen, což je antioxidant oddalující procesy stárnutí.
Napsat hodnocení
Tisk
Čas na přípravu
5 min
Čas na přípravu
5 min
Ingredience
  1. 1 kaki
  2. 1 banán
  3. 1 šálek kokosového mléka
  4. 1/2 šálku domácí granoly (recept viz. níže) nebo jemných ovesných vloček
  5. pár kostek ledu
  6. Výkonný mixer
Instrukce
  1. Všechny ingredience dejte v uvedeném pořadí do výkonného mixéru a rozmixujte do hladka. Ihned podávejte.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/
Domácí granola DSC_3826 DSC_3825 DSC_3823 DSC_3822 DSC_3817
Smoothie s kaki a banánem

Smoothie s kaki a banánem

Tvarohový koláč s meruňkami

Pečení | Listopad 9, 2017 | By

Tvarohový koláč s meruňkami

Tvarohový koláč s meruňkami

Tvarohový koláč s meruňkami
Tvarohový koláč z listového těsta. Rychlovka, kterou zvládnou i děti. Tentokrát jsem použila listové těsto, které je běžně v supermarketech v Rakousku nebo Německu. U nás jsem na něj zatím nenarazila. Jsou to super tenké pláty, které lehce potřete rozpuštěným máslem, aby se neslepili. Pak už záleží jen na vaší fantazii, jak je budete na sebe vrstvit nebo čím je naplníte.
Napsat hodnocení
Tisk
Čas na přípravu
10 min
Doba vaření
30 min
Celkový čas
40 min
Čas na přípravu
10 min
Doba vaření
30 min
Celkový čas
40 min
Ingredience
  1. 500 g tučného tvarohu ve vaničče (Madeta)
  2. 1 lžíce cukru moučka
  3. 1 lžíce kukuřičného škrobu
  4. 1 lžíce strouhanky nebo rozmačkaných piškotů
  5. 2 celá vejce
  6. 1 balení těsta Strudelteigblätter (značka Tante Fanny viz. foto níže)
  7. 1 konzerva okapaných meruněk
  8. rozpuštěné máslo na potření plátů těsta
Ještě potřebujete
  1. pečící papíř
  2. kulatou zapékací mísu průměr 23
Instrukce
  1. Předehřejte si troubu na 180°C. Na tvarohovou náplň si smíchejte 2 vaničky tučného tvarohu s 2 vejci, cukrem a kukuřičných škrobem.
  2. Připravte si polovinu plátů listového těsta (5 ks). Formu vyložte pečícím papírem. Začněte vrstvit jednotlivé pláty těsta, které lehce potřete rozpuštěným máslem, aby se při pečení neslepili. Těsto posypte lžící strouhanky, která vsákne přebytečnou tekutinu z náplně. Dejte tvarohou náplň. Rozložte na ní okapané meruňky. Navrstvěte druhou polovinu těsta (5 ks), kterou lehce pomažete máslem. Nakonec vrchní vrstvu těsta také potřete máslem.
  3. Vložte do předehřáté trouby na cca 30 minut. Hlídejte, aby se vám nepřipálili okraje koláče.
  4. Nechte zcela zchladnout a pocukrujte.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/
DSC_3811 DSC_3803 DSC_3800 DSC_3792
Tvarohový koláč s meruňkami

Tvarohový koláč s meruňkami

Míša dort

Dezerty, Dorty | Říjen 31, 2017 | By

Míša dort

Míša dort

Míša dort
Klasika, kterou většina z vás dělá na plech. Zkuste jí někdy dát nový háv a připravit Míša řezy jako dort. Určitě mnohé překvapíte. A navíc tvarohu, kakau a čokoládě se prostě nedá odolat.
Napsat hodnocení
Tisk
Čas na přípravu
30 min
Doba vaření
20 min
Celkový čas
50 min
Čas na přípravu
30 min
Doba vaření
20 min
Celkový čas
50 min
Kakaový korpus
  1. 2 žloutky
  2. 2 bílky
  3. 2 hrnky polohrubé mouky
  4. 1/2 Hery máslová příchuť (rozpuštěné)
  5. prášek do pečiva
  6. 1 hrnek cukru krupice
  7. 1 necelý hrnek mléka
  8. 2 vrchovaté lžíce kakaa holandského typu
Tvarohový krém
  1. 500 g tvarohu (nejlépe balený v kostce)
  2. 100 ml smetany ke šlehání
  3. 250g másla změklého na pokojovou teplotu (jinak budou v krému hrudky!)
  4. 150 g cukru moučka
Čokoládová poleva
  1. 100 g kvalitní hořké čokolády 70%
  2. 100 ml smetany
Ještě potřebujete
  1. dortovou formu o průměru 26 cm
  2. pečící papír
Instrukce
  1. Nejprve si vyndejte máslo z lednice, aby dostatečně změklo. Předehřejte troubu na 170°C.
  2. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte s cukrem do světlé pěny (cca 5 minut). Přidejte rozpuštěnou Heru a mléko. Připravte si směs mouky, prášku do pečiva a kakaa. Tuto sypkou směs přes síto přidejte k tekuté směsi.
  3. Bílky ušlehejte do tuha a opatrně vmíchejte do těsta.
  4. Vyložte si pečící formu papírem a těsto v ní upečte při 170°C 20 minut. Nechte zcela vychladnout.
  5. Tvaroh ušleháme s cukrem, smetanou a změklým máslem do hladkého krému.
  6. Přeřízneme si upečený korpus a polovinu krému dáme mezi dva korpusy. Zbytek uhladíme na povrchu.
  7. Připravíme si čokoládovou polevu. V rendlíku na mírném ohni necháme spojit čokoládu se smetanou. Mírně zchladlou směsí přelijeme připravený dort. Necháme zchladnout a ztuhnout nejlépe přes noc.
Tip
  1. Až vyklopíte zchladlý korpus, vyložte si pečící formu potravinovou fólií. Hotový dort se pak bude vytahovat pohodlněji.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/
DSC_3772
Míša dort

Míša dort

DSC_3763 DSC_3753

Smoothie z pečených švestek

Smoothie | Říjen 9, 2017 | By

Smoothie z pečených švestek

Smoothie z pečených švestek

Smoothie z pečených švestek
Na podzim si ráda upeču třeba až 2kg švestek a pak je postupně přidávám do pokrmů, co mě zrovna napadnou. Jako toto smoothie z pečených švestek, ovesných vloček, řeckého jogurtu a kokosového mléka. Švestky jsou bohaté na minerální látky, vlákninu a organické kyseliny. Také se používají v detoxikačních kúrách pro své úžasné čistící schopnosti. Jsou přírodními prostředky proti pomalé funkci střev a zácpě. Hlavně chutnají v tomto smoothie skvěle!!!
Napsat hodnocení
Tisk
Čas na přípravu
10 min
Doba vaření
30 min
Celkový čas
40 min
Čas na přípravu
10 min
Doba vaření
30 min
Celkový čas
40 min
Pečené švestky
  1. 0,5 kg vypeckovaných švestek (můžete použít i mražené)
  2. šťáva a kůra z jednoho velkého pomeranče
  3. 1 svitek skořice
  4. 3 lžíce rumu
  5. 3 lžíce třtinového cukru
  6. 1 lžička vanilkového extraktu (Marks and Spencer nebo Dr. Oetker)
Na smoothie
  1. šálek pečených švestek
  2. 1/2 šálku řeckého jogurtu
  3. 1/2 šálku kokosového mléka
  4. 1/2 šálku jemných ovesných vloček (Emco)
  5. 1/2 šálku kostek ledu
  6. 1 šálek = 250 ml
Instrukce
  1. Troubu předehřejte na 180°C. Švestky nasypte do přiměřeně velké zapékací formy. Zalijte šťávou z pomeranče, rumem, vanilkovým extraktem. Přidejte strouhanou pomerančovou kůru a cukr. Pečte 30 minut, aby ovoce změklo a pustilo šťávu, která se smíchá s ostatními ingrediencemi. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  2. Do výkonného mixéru postupně přidávejte švestky, jogurt, ovesné vločky, kokosové mléko a led. Mixujte do hladka. Ihned podávejte.
Poznámky
  1. Pečené švestky uchovávejte v lednici v uzavíratelné nádobě. Můžete je podávat ohřáté se zmrzlinou nebo creme fraiche (francouzská obdoba zakysané smetany). Nebo si je přidat do teplé ovesné kaše. Variant je opravdu mnoho.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/
DSC_3782 DSC_3778 DSC_3777 DSC_3775
Smoothie z pečených švestek

Smoothie z pečených švestek

Čokoládový dort „Tena“

Dezerty, Pečení | Září 10, 2017 | By

Čokoládový dort "Tena"

Čokoládový dort "Tena"

Čokoládový dort "Tena"
Tomuto dortu u nás říkáme "Tena Cake" a stal se hitem tohoto léta. Pekla jsem ho na každé grilování a vždy zmizel tak rychle, že se mi ho podařilo vyfotit vcelku až na sedmý pokus. Je rychlý, efektivní a všichni si ho rádi přidají ještě kousek navíc. Recept jsem získala v Chorvatsku od Chorvatky Teny, která nám ho s velkým úspěchem během týdne upekla dvakrát. V jednoduchosti receptu spočívá jeho krása a pokud ho svátečně nazdobíte, stane se zlatým hřebem každé oslavy.
Napsat hodnocení
Tisk
Čas na přípravu
20 min
Doba vaření
20 min
Celkový čas
40 min
Čas na přípravu
20 min
Doba vaření
20 min
Celkový čas
40 min
Ingredience
  1. 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  2. 5 lžic třtinového cukru (100 g)
  3. 1 prášek do pečiva
  4. 2 vrchovaté lžíce hladké mouky (63 g)
  5. 3 vrchovaté lžíce kvalitního hořkého kakaového prášku (holandského typu)
  6. 1 dcl mléka na naředění těsta
Poleva
  1. 0,5 l 12%smetany na vaření
  2. 2 x 180 g čokolády na vaření Lindt s obsahem kakaa 50% (tento obsah kakaa je na polevu nejvhodnější)
Ještě potřebujete
  1. dortovou formu o průměru 24 cm
  2. pečící papír
Instrukce
  1. Předehřejte si troubu na 175 °C.
  2. Bílky vyšlehejte do sněhu.
  3. Žloutky vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Trvá to cca 5 minut. Postupně do této směsi vmíchejte mouku smíchanou s pečícím práškem a kakao. Směs nařeďte 1dcl mléka nebo smetany. Dobře promíchejte, aby nikde nebyly hrudky.
  4. Lehce vmíchejte sníh.
  5. Směs nalijte do vyložené dortové formy a pečte cca 20 minut.
  6. Nechte 10 minut zchladnout.
  7. V době pečení si připravte polevu. Smetanu vlijte do hrnce a přidejte nalámanou čokoládu. Mírně zahřívejte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí.Nevařte. Nechte mírně zchladnout. Nalijte na čokoládový korpus a dejte do lednice přes noc ztuhnout.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/
DSC_3730 DSC_3729 DSC_3728 DSC_3727 DSC_3726 DSC_3725 DSC_3724 DSC_3722 DSC_3717 DSC_3716 DSC_3714
Čokoládový dort "Tena"

Čokoládový dort "Tena"

Polévka z ječných krup, hrachu a červené čočky

Polévky | Září 10, 2017 | By

Polévka z ječných krup, hrachu a červené čočky

Polévka z ječných krup, hrachu a červené čočky

Polévka z ječných krup, hrachu a červené čočky
Porce 12
Namíchejte si svoji směs krup, hrachu a čočky v poměru, jaký vám vyhovuje. Tato polévka je vydatným zdrojem vlákniny. Luštěniny v sobě mají energetické zásoby v makromolekulách bohatých na energii pro budoucí klíčení nové rostliny. Jsou bohaté na minerální látky, kyselinu listovou, vitamín B1, hořčík, mangan a fosfor. Právě vysoký obsah vlákniny má detoxikační účinky. Suché luštěniny je nutné před vařením namáčet ve vodě, vodu slít a uvařit v nové vodě do měkka, aby se vyloučily oligosacharidy. Při vaření lze přidat pro snížení nadýmavosti špetku jedlé sody. Ovšem nejvhodnější je luštěniny zařazovat pravidelně, aby si na ně naše střeva zvykla a nebyl to pro ně takový šok.
Napsat hodnocení
Tisk
Doba vaření
50 min
Doba vaření
50 min
Ingredience
  1. 300 g směsi ječných krup, žlutého a zeleného půleného hrachu,
  2. hrachu velkozrnného a červené půlené čočky (můžete koupit už hotové směsi např. v Marks and Spencer)
  3. nechte namáčet přes noc
  4. 1 balení kořenové zeleniny na polévku (celer, petržel, cibule,pórek, česnek apod.)
  5. 1 stonek čerstvého libečku
  6. 100 g panchetti (italský vepřový bok uzený) dodá polévce nádech uzeného vývaru
  7. 100 g baby mrkve
  8. 2 l vody
  9. sůl, pepř
Instrukce
  1. Směs luštěnin nechte přes noc namáčet ve vodě. Před přípravou sceďte a dobře propláchněte. V hnci na olivovém oleji osmahněte kousky panchetti a kořenovou zeleninu do zlatova.
  2. Zalijte 2 litry vody, přivěďte k varu a přidejte směs luštěnin. Nesolte, aby se luštěniny uvařily do měkka.
  3. Nejdříve vařte 10 minut a poté snižte teplotu a nechte mírně vařit dalších 40 minut do měkka. Nakonec osolte.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/
DSC_3711 DSC_3710 DSC_3705 DSC_3704
Polévka z ječných krup, hrachu a červené čočky

Polévka z ječných krup, hrachu a červené čočky

Řecký jogurt s fíky

Dezerty | Srpen 20, 2017 | By

Řecký jogurt s fíky

Řecký jogurt s fíky

Řecký jogurt s fíky
Díky vysokému obsahu ovocného cukru - fruktózy, jsou fíky zdravým zdrojem energie. Fíky jsou také vítaným zdrojem vitální síly s příznivým působením na nervový systém. Působí na nervy podobně jako tabulka čokolády.
Napsat hodnocení
Tisk
Ingredience
  1. řecký jogurt
  2. čerstvé fíky
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/
IMG_2337 IMG_2333 IMG_2332
Řecký jogurt s fíky

Řecký jogurt s fíky

Bruschetta s mozzarellou a fíky

Uncategorized | Srpen 20, 2017 | By

Bruschetta s mozzarellou a fíky

Bruschetta s mozzarellou a fíky

Bruschetta s mozzarellou a fíky
Fíky mají blahodárný účinek na naše zdraví. Jsou zdrojem vlákniny, draslíku, rostlinné steroly (snižuje cholesterol), ficinu (nachází se jen ve fících), vitamínu B6, vápníku, železa, hořčíku a manganu.
Napsat hodnocení
Tisk
Ingredience
  1. bruschetta (opečená např. v toastovači)
  2. čerstvé fíky
  3. italský sýr mozzarella
  4. piniové oříšky na ozdobu
  5. poleva s Aceto Balsamico de Modena (balzamikové glazé)
Instrukce
  1. Opečte si bruschetty v toastovači, ozdobte mozzarellou, fíky, oříšky a na závěr zakápněte balzamikovým glazé.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/
IMG_2329 IMG_2328 IMG_2326
Bruschetta s mozzarellou a fíky

Bruschetta s mozzarellou a fíky

Smoothie s fíky

Nápoje, Smoothie | Srpen 20, 2017 | By

Smoothie s fíky

Smoothie s fíky

Smoothie s fíky
Vrcholí sezóna fíků. Jsou chutné, sladké a paradoxně i přesto pomáhají spalovat tělesné tuky. Pokud patříte mezi jejich milovníky, nemusíte se obávat nadbytečných kilogramů. Fíky jsou při spalování tukových zásob skutečně nesmírně účinné. Obsahují totiž balastní látky, které pomáhají tělu udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Mají nízký glykemický index. Po jejich konzumaci dochází ke snížení pocitu hladu.
Napsat hodnocení
Tisk
Ingredience
  1. 1 banán
  2. 3 zralé fíky
  3. hrst ledu
Instrukce
  1. Vše rozmixujte dohladka.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/
IMG_2386 IMG_2385 IMG_2384
Smoothie s fíky

Smoothie s fíky

Avokádové smoothie s kokosovým mlékem

Nápoje, Smoothie | Srpen 20, 2017 | By

Avokádové smoothie s kokosovým mlékem

Avokádové smoothie s kokosovým mlékem

 
Avokádové smoothie s kokosovým mlékem
Porce 2
Už se asi budu opakovat, ale tohle je to nejlepší, co svému tělu můžete ráno dopřát k snídani nebo před sportovním výkonem. Možná vás odradí zvláštní barva avokáda, ale v chuti ho vůbec nepoznáte. Za ochutnání to rozhodně stojí.
Napsat hodnocení
Tisk
Ingredience
  1. 1 avokádo
  2. 1 banán
  3. 1 šálek kokosového mléka
  4. 1 vypeckovaná datle Medjool
  5. hrst ledu
Instrukce
  1. Všechny ingredience smícháme a mixujeme dohladka.
Poznámky
  1. Důležité pro správné smoothie je, vybrat si základní tekutinu: voda, kokosové mléko, mandlové mléko, ovesné mléko, rýžové mléko nebo kokosová voda. Pokud máte rádi hodně studené smoothie, použijte hrst ledu.
  2. Další pravidlo je vybrat jako základ nějakou hutnější zeleninu nebo ovoce - nejlépe banán, avokádo nebo mango.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/
Avokádové smoothie s kokosovým mlékem

Avokádové smoothie s kokosovým mlékem

DSC_3699 DSC_3697 DSC_3693 DSC_3690