Čokoládový dort „Tena“

Dezerty, Pečení | Září 10, 2017 | By

Čokoládový dort "Tena"

Čokoládový dort "Tena"

Čokoládový dort "Tena"
Tomuto dortu u nás říkáme "Tena Cake" a stal se hitem tohoto léta. Pekla jsem ho na každé grilování a vždy zmizel tak rychle, že se mi ho podařilo vyfotit vcelku až na sedmý pokus. Je rychlý, efektivní a všichni si ho rádi přidají ještě kousek navíc. Recept jsem získala v Chorvatsku od Chorvatky Teny, která nám ho s velkým úspěchem během týdne upekla dvakrát. V jednoduchosti receptu spočívá jeho krása a pokud ho svátečně nazdobíte, stane se zlatým hřebem každé oslavy.
Napsat hodnocení
Tisk
Čas na přípravu
20 min
Doba vaření
20 min
Celkový čas
40 min
Čas na přípravu
20 min
Doba vaření
20 min
Celkový čas
40 min
Ingredience
  1. 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  2. 5 lžic třtinového cukru (100 g)
  3. 1 prášek do pečiva
  4. 2 vrchovaté lžíce hladké mouky (63 g)
  5. 3 vrchovaté lžíce kvalitního hořkého kakaového prášku (holandského typu)
  6. 1 dcl mléka na naředění těsta
Poleva
  1. 0,5 l 12%smetany na vaření
  2. 2 x 180 g čokolády na vaření Lindt s obsahem kakaa 50% (tento obsah kakaa je na polevu nejvhodnější)
Ještě potřebujete
  1. dortovou formu o průměru 24 cm
  2. pečící papír
Instrukce
  1. Předehřejte si troubu na 175 °C.
  2. Bílky vyšlehejte do sněhu.
  3. Žloutky vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Trvá to cca 5 minut. Postupně do této směsi vmíchejte mouku smíchanou s pečícím práškem a kakao. Směs nařeďte 1dcl mléka nebo smetany. Dobře promíchejte, aby nikde nebyly hrudky.
  4. Lehce vmíchejte sníh.
  5. Směs nalijte do vyložené dortové formy a pečte cca 20 minut.
  6. Nechte 10 minut zchladnout.
  7. V době pečení si připravte polevu. Smetanu vlijte do hrnce a přidejte nalámanou čokoládu. Mírně zahřívejte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí.Nevařte. Nechte mírně zchladnout. Nalijte na čokoládový korpus a dejte do lednice přes noc ztuhnout.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/
DSC_3730 DSC_3729 DSC_3728 DSC_3727 DSC_3726 DSC_3725 DSC_3724 DSC_3722 DSC_3717 DSC_3716 DSC_3714
Čokoládový dort "Tena"

Čokoládový dort "Tena"

Polévka z ječných krup, hrachu a červené čočky

Polévky | Září 10, 2017 | By

Polévka z ječných krup, hrachu a červené čočky

Polévka z ječných krup, hrachu a červené čočky

Polévka z ječných krup, hrachu a červené čočky
Porce 12
Namíchejte si svoji směs krup, hrachu a čočky v poměru, jaký vám vyhovuje. Tato polévka je vydatným zdrojem vlákniny. Luštěniny v sobě mají energetické zásoby v makromolekulách bohatých na energii pro budoucí klíčení nové rostliny. Jsou bohaté na minerální látky, kyselinu listovou, vitamín B1, hořčík, mangan a fosfor. Právě vysoký obsah vlákniny má detoxikační účinky. Suché luštěniny je nutné před vařením namáčet ve vodě, vodu slít a uvařit v nové vodě do měkka, aby se vyloučily oligosacharidy. Při vaření lze přidat pro snížení nadýmavosti špetku jedlé sody. Ovšem nejvhodnější je luštěniny zařazovat pravidelně, aby si na ně naše střeva zvykla a nebyl to pro ně takový šok.
Napsat hodnocení
Tisk
Doba vaření
50 min
Doba vaření
50 min
Ingredience
  1. 300 g směsi ječných krup, žlutého a zeleného půleného hrachu,
  2. hrachu velkozrnného a červené půlené čočky (můžete koupit už hotové směsi např. v Marks and Spencer)
  3. nechte namáčet přes noc
  4. 1 balení kořenové zeleniny na polévku (celer, petržel, cibule,pórek, česnek apod.)
  5. 1 stonek čerstvého libečku
  6. 100 g panchetti (italský vepřový bok uzený) dodá polévce nádech uzeného vývaru
  7. 100 g baby mrkve
  8. 2 l vody
  9. sůl, pepř
Instrukce
  1. Směs luštěnin nechte přes noc namáčet ve vodě. Před přípravou sceďte a dobře propláchněte. V hnci na olivovém oleji osmahněte kousky panchetti a kořenovou zeleninu do zlatova.
  2. Zalijte 2 litry vody, přivěďte k varu a přidejte směs luštěnin. Nesolte, aby se luštěniny uvařily do měkka.
  3. Nejdříve vařte 10 minut a poté snižte teplotu a nechte mírně vařit dalších 40 minut do měkka. Nakonec osolte.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/
DSC_3711 DSC_3710 DSC_3705 DSC_3704
Polévka z ječných krup, hrachu a červené čočky

Polévka z ječných krup, hrachu a červené čočky

Řecký jogurt s fíky

Dezerty | Srpen 20, 2017 | By

Řecký jogurt s fíky

Řecký jogurt s fíky

Řecký jogurt s fíky
Díky vysokému obsahu ovocného cukru - fruktózy, jsou fíky zdravým zdrojem energie. Fíky jsou také vítaným zdrojem vitální síly s příznivým působením na nervový systém. Působí na nervy podobně jako tabulka čokolády.
Napsat hodnocení
Tisk
Ingredience
  1. řecký jogurt
  2. čerstvé fíky
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/
IMG_2337 IMG_2333 IMG_2332
Řecký jogurt s fíky

Řecký jogurt s fíky

Bruschetta s mozzarellou a fíky

Uncategorized | Srpen 20, 2017 | By

Bruschetta s mozzarellou a fíky

Bruschetta s mozzarellou a fíky

Bruschetta s mozzarellou a fíky
Fíky mají blahodárný účinek na naše zdraví. Jsou zdrojem vlákniny, draslíku, rostlinné steroly (snižuje cholesterol), ficinu (nachází se jen ve fících), vitamínu B6, vápníku, železa, hořčíku a manganu.
Napsat hodnocení
Tisk
Ingredience
  1. bruschetta (opečená např. v toastovači)
  2. čerstvé fíky
  3. italský sýr mozzarella
  4. piniové oříšky na ozdobu
  5. poleva s Aceto Balsamico de Modena (balzamikové glazé)
Instrukce
  1. Opečte si bruschetty v toastovači, ozdobte mozzarellou, fíky, oříšky a na závěr zakápněte balzamikovým glazé.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/
IMG_2329 IMG_2328 IMG_2326
Bruschetta s mozzarellou a fíky

Bruschetta s mozzarellou a fíky

Smoothie s fíky

Nápoje, Smoothie | Srpen 20, 2017 | By

Smoothie s fíky

Smoothie s fíky

Smoothie s fíky
Vrcholí sezóna fíků. Jsou chutné, sladké a paradoxně i přesto pomáhají spalovat tělesné tuky. Pokud patříte mezi jejich milovníky, nemusíte se obávat nadbytečných kilogramů. Fíky jsou při spalování tukových zásob skutečně nesmírně účinné. Obsahují totiž balastní látky, které pomáhají tělu udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Mají nízký glykemický index. Po jejich konzumaci dochází ke snížení pocitu hladu.
Napsat hodnocení
Tisk
Ingredience
  1. 1 banán
  2. 3 zralé fíky
  3. hrst ledu
Instrukce
  1. Vše rozmixujte dohladka.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/
IMG_2386 IMG_2385 IMG_2384
Smoothie s fíky

Smoothie s fíky

Avokádové smoothie s kokosovým mlékem

Nápoje, Smoothie | Srpen 20, 2017 | By

Avokádové smoothie s kokosovým mlékem

Avokádové smoothie s kokosovým mlékem

 
Avokádové smoothie s kokosovým mlékem
Porce 2
Už se asi budu opakovat, ale tohle je to nejlepší, co svému tělu můžete ráno dopřát k snídani nebo před sportovním výkonem. Možná vás odradí zvláštní barva avokáda, ale v chuti ho vůbec nepoznáte. Za ochutnání to rozhodně stojí.
Napsat hodnocení
Tisk
Ingredience
  1. 1 avokádo
  2. 1 banán
  3. 1 šálek kokosového mléka
  4. 1 vypeckovaná datle Medjool
  5. hrst ledu
Instrukce
  1. Všechny ingredience smícháme a mixujeme dohladka.
Poznámky
  1. Důležité pro správné smoothie je, vybrat si základní tekutinu: voda, kokosové mléko, mandlové mléko, ovesné mléko, rýžové mléko nebo kokosová voda. Pokud máte rádi hodně studené smoothie, použijte hrst ledu.
  2. Další pravidlo je vybrat jako základ nějakou hutnější zeleninu nebo ovoce - nejlépe banán, avokádo nebo mango.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/
Avokádové smoothie s kokosovým mlékem

Avokádové smoothie s kokosovým mlékem

DSC_3699 DSC_3697 DSC_3693 DSC_3690  

Prosciutto bruschetta

Uncategorized | Červenec 30, 2017 | By

Prosciutto bruschetta

Prosciutto bruschetta

Prosciutto bruschetta
Bruschettu (čti brusketa) miluji na mnoho způsobů. Celé léto jí servíruji k bílým vínům nebo si jí dám v parném dni k obědu. Nikdy nezklame. Klasiku můžete vylepšit podle momentální chuti, ale základem vždy zůstavají čerstvá rajčata, bazalka, olivový olej, sůl a pepř. Já jsem si jí tentokrát ozdobila ještě sušenou vepřovou šunkou prosciutto.
Napsat hodnocení
Tisk
Čas na přípravu
5 min
Celkový čas
5 min
Čas na přípravu
5 min
Celkový čas
5 min
Ingredience
  1. bílý chléb italského typu
  2. cherry rajčata nasekaná nadrobno
  3. hrst čerstvé bazalky
  4. sůl, pepř
  5. olivový olej
  6. tenké plátky prosciutta
Instrukce
  1. Chléb opečeme v troubě pod grilem nebo v toastovači. Poklademe plátky prosciutta. Dáme vrstvu nasekaných cherry rajčat, osolíme, opepříme. Odzdobíme nasekanou bazalkou a zakápneme olivovým olejem těsně před podáváním.
Poznámky
  1. Nejvhodnější je bílé pečivo den staré.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/
DSC_3684 DSC_3683 DSC_3677 DSC_3676
Prosciutto bruschetta

Prosciutto bruschetta

Avokádové smoothie

Nápoje, Smoothie | Červenec 30, 2017 | By

Avokádové smoothie

Avokádové smoothie

Avokádové smoothie
Avokádo obsahuje velké množství vitamínů a proto je ideální pro váš začátek dne. Pokud se chystáte na nějaký sportovní výkon není nic lepšího, než si tuto superpotravinu plnou minerálů s vysokým obsahem vlákniny dát. Skvěle vás zasytí a dodá spoustu energie.
Napsat hodnocení
Tisk
Ingredience
  1. 1/2 avokáda
  2. 1/2 banánu
  3. hrst ledu
  4. pár kapek limetky
  5. na doslazení alternativně můžete použít med nebo datli
  6. můžete naředit 1 dcl kokosového mléka dle preferencí
  7. Ještě potřebujete super výkonný mixér, který si poradí s ledem např. Vitamix
Instrukce
  1. Vše smíchejte a rozmixujte ve výkonném mixéru. Ihned podávejte.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/
DSC_3673 DSC_3670 DSC_3669
Avokádové smoothie

Avokádové smoothie

Celerový chlebíček s roastbífem

Pomazánky | Červenec 3, 2017 | By

Celerový chlebíček s roastbífem

Celerový chlebíček s roastbífem

Celerový chlebíček s roastbífem
Rychlá a osvěžující pomazánka z celeru. Vhodná jako lehké letní občerstvení. Pokud použijete Yofresh majonézu se svěží jogurtovou chutí, nebojte se kalorií. Tato majonéza má na 100 ml jen 288 kcal. Na rozdíl od klasiky s obsahem tuku 75% a energetickou hodnotou 670 kcal na 100 ml. Ozdobte roastbífem nebo hovězí šunkou a nadchne i chlapy.
Napsat hodnocení
Tisk
Čas na přípravu
5 min
Celkový čas
5 min
Čas na přípravu
5 min
Celkový čas
5 min
Ingredience
  1. 1 sklenice sterilizovaného celeru ve sladkokyselé nálevu (efko - celer jemně řezaný 185g)
  2. 1 Yofresh majonéza Hellmann's (225 ml)
  3. 1 lžička cukru
  4. špetka soli
  5. plátky roastbífu nebo hovězí šunky
  6. řeřicha apod. na ozdobu
Instrukce
  1. Celerové nudličky nechte v cedníku okapat a spojte s Yofresh majonézou. Dochuťte cukrem a solí dle potřeby.
  2. Podávejte na pečivu, zdobené roastbífem a řeřichou.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/
DSC_3365 DSC_3364 DSC_3361 DSC_3356 DSC_3355
Celerový chlebíček s roastbífem

Celerový chlebíček s roastbífem

Ananasovo-malinová zmrzlina z Vitamixu

Zmrzlina | Červen 27, 2017 | By

Ananasovo-malinová zmrzlina z Vitamixu

Ananasovo-malinová zmrzlina z Vitamixu

Ananasovo-malinová zmrzlina z Vitamixu
Porce 5
Domácí zmrzlina bez přidaných sladidel a barviv. To je zmrzlina z Vitamixu (americký velmi výkonný mixér). Jednoduchá na přípravu, zdravá a chutná. Můžete kombinovat ovoce podle vlastní fantazie a vytvářet vlastní recepty. Jen nezapomeňte, že polovina ovoce musí být vždy předem zmražená.
Napsat hodnocení
Tisk
Čas na přípravu
5 min
Celkový čas
5 min
Čas na přípravu
5 min
Celkový čas
5 min
Ingredience
  1. polovina ananasu nakrájeného na kostičky (předem zmražená)
  2. hrst čerstvých malin
  3. 1 řecký jogurt
  4. med nebo agávový sirup na doslazení (není nutné)
  5. pár kostek ledu (podle potřeby)
Ještě potřebujete
  1. výkonný mixér, který zvládne rozmixovat led (např. Vitamix)
Instrukce
  1. Dopředu si připravte do mrazáku nakrájený ananas na kostičky.
  2. Zmrzlý ananas rozmixujte společně s malinami a řeckým jogurtem.
Poznámky
  1. Určeno k rychlé spotřebě. Znovu nezmrazujte.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/
DSC_3374 DSC_3372 DSC_3371 DSC_3369
Ananasovo-malinová zmrzlina z Vitamixu

Ananasovo-malinová zmrzlina z Vitamixu