Babiččin recept na meruňkový koláč

Babiččin recept na meruňkový koláč

Babiččin recept na meruňkový koláč
2017-11-26 12:49:46

Mám tu jeden zapomenutý recept z léta. Je to klasika, kterou babička peče už léta a vždy se u všech setká s velkým úspěchem. Je to ten koláč, který budete chtít vzít k sousedům na návštěvu, abyste i vy sklidili svoji porci slávy.
Čas na přípravu
20 min
Doba vaření
30 min
Celkový čas
50 min
Těsto
- 1 vejce
- 3 polévkové lžíce oleje
- 2-3 polévkové lžíce cukru krupice
- 250 g polohrubé mouky
- 1 kávová lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 150 ml mléka
- přepůlené čerstvé meruňky
- rozpuštěné máslo na pokapání ovoce
Drobenka
- 2 díly polohrubé mouky (100 - 140 g)
- 1 díl másla mírně změklého (80 g)
- 1 díl cukru krupice (80 g)
Instrukce
- Nejdříve spojíme vejce, olej a cukr. Vymícháme do hladké hmoty. Postupně přisypáváme mouku, prášek do pečiva, sůl. Nakonec vmícháme mléko.
- Na pomoučeném válu vypracujeme těsto a vyválíme do požadovaného tvaru. Nejlépe za pomocí válečku přeneseme do vymazané a moukou vysypané formy.
- Poklademe ovocem, jemně pokropíme rozpuštěným máslem a posypeme drobenkou.
- Ovocné koláče se skvěle doplňují s drobenkou. Většina z vás na ní má svůj osvědčený recept, ale pokud jste začátečníci, může vám pár rad na začátek ušetřit čas. Zkušené kuchařky většinou nic neváží a dělají drobenku tzv. na pocit. Zpravidla, podle naší babičky, se má drobenka dělat z polohrubé mouky. Cukr se používá krupicový. Drobenku přizpůsobíte typu koláče. Na ovocný koláč patří drobenka o něco sušší tzn. 140 g mouky, na povidlový koláč naopak o něco mazlavější tzn. 100 g mouky. Drobenku je nejlepší dělat ručně prsty, abyste docílili té správné drobivosti.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180°C podle typu ovoce cca 30 -40 minut dokud nezačnou okraje zlátnout.
- Necháme vychladnout.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/






Babiččin recept na meruňkový koláč
Sněhové pusinky ke kávě

Sněhové pusinky ke kávě
2017-11-25 16:58:37

Pokud vám občas přebývají bílky, tak tohle je elegantní dezert ke kávě, kde je můžete uplatnit.
Čas na přípravu
5 min
Doba vaření
20 min
Celkový čas
25 min
Ingredience
- 4 bílky (100 g)
- 200 g krupicového cukru
- 100 g moučkového cukru
Ještě budete potřebovat
- nádoby na vodní lázeň
- pečící papír
- cukrářský sáček s řezanou trubičkou
Instrukce
- Bílky s polovinou krupicového cukru šleháme v horké vodní lázni asi 5 minut. Odstavíme a přidáme zbylý krupicový cukr. Hmotu vyšleháme na pevný sníh. Nakonec vmícháme prosátý moučkový cukr.
- Cukrářským sáčkem s řezanou trubičkou nastříkáme na plech vyložený pečícím papírem malé špičky o průměru 1 cm.
- Pečeme při teplotě 120°C cca 20 minut. Potom troubu vypneme, neotevíráme a sněhové pusinky v ní necháme sušit, dokud trouba úplně nevychladne. Klidně i přes noc.
Poznámky
- Hotové pusinky vkládejte do kávy místo cukru stejně tak, jak to milují v Itálii.
- Skladujte v uzavřené nádobě na suchém a chladném místě i několik měsíců.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/


Kachní stehna v husím sádle a la Marlene

Kachní stehna v husím sádle a la Marlene
2017-11-25 16:29:43

Porce 8
Název sice evokuje přemíru tuku, ale budete překvapeni vyladěnou chutí francouzské gastronomické klasiky. Tento recept jsem milovala v pražském Le Bistrot De Marlene, které vedla amatérská francouzská kuchařka Marlene. Restaurace je dávno uzavřena, ale tento recept u nás doma uchovávám a s radostí dělám dodnes.
Čas na přípravu
30 min
Doba vaření
2 hr
Celkový čas
2 hr 30 min
Ingredience
- 8 kachních stehen (nejlépe z Maďarska nebo Francie, česká si tentokrát nechte na českou klasiku)
- 2 kg husího sádla (prodává Makro)
- čerstvý rozmarýn
- 10 čerstvých bobkových listů
- 1 lžíce suchých kuliček jalovce
- 1 lžíce celého pepře
- 10 ks malých šalotek
Na marinádu
- 8 lžic hrubé mořské soli
- čerstvý tymián
- 10 čerstvých bobkových listů
- 1 lžička suchých kuliček jalovce
- kůra ze 2 chemicky neošetřených pomerančů
Instrukce
- Ve hmoždíři rozdrťte ingredience na marinádu. Kachní stehna touto směsí potřete a nechte přes noc uležet v chladu. Budou mít dost času do sebe nasát všechny chutě a vůně.
- Druhý den si předehřejte troubu na 170°C. Ze stehen důkladně setřete marinádu a vložte do pekáčku, tak velkého, aby se tam právě stěsnaly.
- Vedle v kastrolu si rozehřejte husí sádlo a stehna v pekáčku jím zalijte. Přidejte celé šalotky ve šlupce. Vložte bez poklopu do vyhřáte trouby na 2 hodiny a čas od času přelévejte stehna tukem. Maso tak bude krásně měkké a křupavé.
- 5 minut před dopečením přidejte rozmarýn, bobkový list, kuličky jalovce a pepře. Nádherně maso provoní.
- Pekáč vyndejte z trouby a nechte stehna okapat na kuchyňském papíru.
Poznámky
- Do pekáče ke kachně můžete přidat šalotky ve šlupce. Krásně zkaramelizují a jsou nádherně měkké.
- Jako přílohu Marlen podávala gratinové brambory viz. recept níže.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/
Moka dort s creme fraiche

Moka dort s creme fraiche
2017-11-25 15:43:20

Porce 12
Jestli často a rádi hřešíte s čokoládou, tak vám tento dort nemůže uniknout. Co se vám asi nebude moc líbit, je marná snaha dostat úhledně hladké dílko z formy. No nic si z toho nedělejte. Jak říká jedno francouzské pravidlo - jídlo byste si měli vychutnat a ne známkovat. A protože toto je ryze francouzský recept, tak se ho prosím držte.
Čas na přípravu
30 min
Doba vaření
1 hr
Celkový čas
1 hr 30 min
Ingredience
- 340 g hořké čokolády
- 160 ml (1/2 šálku) silného espressa
- 60 g creme fraiche (francouzská zakysaná smetana)
- 5 velkých vajec pokojové teploty
- 100 g cukru
ještě budete potřebovat
- dortovou formu o průměru 23 cm
- alobal
- velký pekáč na vodní lázeň
Instrukce
- Vymažte lehce máslem dno dortové otevírací formy o průměru 23 cm, zvenku formu obalte alobalem tak, aby byla vodotěsná. Pak ji postavte do většího kastrolu nebo pekáče velkého dost na to, aby se v něm dala vytvořit vodní lázeň.
- Troubu předehřejte na 160°C.
- Do vytvořte si vodní lázeň nad kastrolem s mírně vroucí vodou. Do mísy vložte nalámanou čokoládu a míchejte dokud se nad lázní nerozpustí a není hladká. Mísu pak stáhněte z tepla a nechte při pokojové teplotě chladnout. Pak do ní vmíchejte creme fraiche.
- Šlehačem našlehejte vejce se špetkou soli a cukrem. Šlehejte na nejvyšší rychlost, až vznikne hladký a tuhý krém, který drží tvar. Trvá to cca 5 minut.
- Polovinu ušlehané hmoty zlehka vmíchejte do čokoládové hmoty, po dokonalém propojení vmíchejte zbytek.
- Nalijte ušlehanou hmotu do připravené dortové formy. Do pekáče nebo kastrolu nalijte horkou vodu. Měla by dosahovat do poloviny formy a vytvořit tak vodní lázeň.
- Pečte 50 - 60 minut, až dort ztuhne, uprostřed by měl zůstat měkký.
- Vyndejte formu z vodní lázně, odstraňte alobal a formu postavte na mřížku, aby dort vychladl.
- Objeďte nožem okraj dortu, abyste ho uvolnili, pak otevřete bočnice formy.
Poznámky
- Tento dort se dá snadno zamrazit a pak se dá krájet na úhledné porce. Lehký korpus se dá v létě kombinovat se zmrzlinou nebo sorbetem.
- Espresso v receptu můžete nahradit vodou.
- Dort vydrží až 5 dní při pokojové teplotě nebo v ledničce. Pokud ho dobře zabalíte, vydrží v mrazničce měsíc.
Převzato z knihy Sladký život v Paříži
Převzato z knihy Sladký život v Paříži
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/




Smoothie s kaki a banánem

Smoothie s kaki a banánem
2017-11-25 11:31:53

Slouží 2
Imunitní bomba pro naše tělo. To je ovoce kaki, které se pěstuje v Asii a na náš trh se dostává od poloviny října do Vánoc.Vzhledem k vysokému obsahu výživných látek patří kaki mezi ovoce, které velmi prospívá lidskému organismu. Je bohaté na vlákninu. Podporuje pohyb střev, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a obsahuje také všechny aminokyseliny, včetně těch které si tělo nedokáže samo vyrobit. Možná stojí i za zajímavost obsah látky lykopen, což je antioxidant oddalující procesy stárnutí.
Čas na přípravu
5 min
Ingredience
- 1 kaki
- 1 banán
- 1 šálek kokosového mléka
- 1/2 šálku domácí granoly (recept viz. níže) nebo jemných ovesných vloček
- pár kostek ledu
- Výkonný mixer
Instrukce
- Všechny ingredience dejte v uvedeném pořadí do výkonného mixéru a rozmixujte do hladka. Ihned podávejte.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/
Tvarohový koláč s meruňkami

Tvarohový koláč s meruňkami
2017-11-09 18:15:24

Tvarohový koláč z listového těsta. Rychlovka, kterou zvládnou i děti. Tentokrát jsem použila listové těsto, které je běžně v supermarketech v Rakousku nebo Německu. U nás jsem na něj zatím nenarazila. Jsou to super tenké pláty, které lehce potřete rozpuštěným máslem, aby se neslepili. Pak už záleží jen na vaší fantazii, jak je budete na sebe vrstvit nebo čím je naplníte.
Čas na přípravu
10 min
Doba vaření
30 min
Celkový čas
40 min
Ingredience
- 500 g tučného tvarohu ve vaničče (Madeta)
- 1 lžíce cukru moučka
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžíce strouhanky nebo rozmačkaných piškotů
- 2 celá vejce
- 1 balení těsta Strudelteigblätter (značka Tante Fanny viz. foto níže)
- 1 konzerva okapaných meruněk
- rozpuštěné máslo na potření plátů těsta
Ještě potřebujete
- pečící papíř
- kulatou zapékací mísu průměr 23
Instrukce
- Předehřejte si troubu na 180°C. Na tvarohovou náplň si smíchejte 2 vaničky tučného tvarohu s 2 vejci, cukrem a kukuřičných škrobem.
- Připravte si polovinu plátů listového těsta (5 ks). Formu vyložte pečícím papírem. Začněte vrstvit jednotlivé pláty těsta, které lehce potřete rozpuštěným máslem, aby se při pečení neslepili. Těsto posypte lžící strouhanky, která vsákne přebytečnou tekutinu z náplně. Dejte tvarohou náplň. Rozložte na ní okapané meruňky. Navrstvěte druhou polovinu těsta (5 ks), kterou lehce pomažete máslem. Nakonec vrchní vrstvu těsta také potřete máslem.
- Vložte do předehřáté trouby na cca 30 minut. Hlídejte, aby se vám nepřipálili okraje koláče.
- Nechte zcela zchladnout a pocukrujte.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/




Míša dort

Míša dort
2017-10-31 12:38:44

Klasika, kterou většina z vás dělá na plech. Zkuste jí někdy dát nový háv a připravit Míša řezy jako dort. Určitě mnohé překvapíte. A navíc tvarohu, kakau a čokoládě se prostě nedá odolat.
Čas na přípravu
30 min
Doba vaření
20 min
Celkový čas
50 min
Kakaový korpus
- 2 žloutky
- 2 bílky
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1/2 Hery máslová příchuť (rozpuštěné)
- prášek do pečiva
- 1 hrnek cukru krupice
- 1 necelý hrnek mléka
- 2 vrchovaté lžíce kakaa holandského typu
Tvarohový krém
- 500 g tvarohu (nejlépe balený v kostce)
- 100 ml smetany ke šlehání
- 250g másla změklého na pokojovou teplotu (jinak budou v krému hrudky!)
- 150 g cukru moučka
Čokoládová poleva
- 100 g kvalitní hořké čokolády 70%
- 100 ml smetany
Ještě potřebujete
- dortovou formu o průměru 26 cm
- pečící papír
Instrukce
- Nejprve si vyndejte máslo z lednice, aby dostatečně změklo. Předehřejte troubu na 170°C.
- Oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte s cukrem do světlé pěny (cca 5 minut). Přidejte rozpuštěnou Heru a mléko. Připravte si směs mouky, prášku do pečiva a kakaa. Tuto sypkou směs přes síto přidejte k tekuté směsi.
- Bílky ušlehejte do tuha a opatrně vmíchejte do těsta.
- Vyložte si pečící formu papírem a těsto v ní upečte při 170°C 20 minut. Nechte zcela vychladnout.
- Tvaroh ušleháme s cukrem, smetanou a změklým máslem do hladkého krému.
- Přeřízneme si upečený korpus a polovinu krému dáme mezi dva korpusy. Zbytek uhladíme na povrchu.
- Připravíme si čokoládovou polevu. V rendlíku na mírném ohni necháme spojit čokoládu se smetanou. Mírně zchladlou směsí přelijeme připravený dort. Necháme zchladnout a ztuhnout nejlépe přes noc.
Tip
- Až vyklopíte zchladlý korpus, vyložte si pečící formu potravinovou fólií. Hotový dort se pak bude vytahovat pohodlněji.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/

Smoothie z pečených švestek

Smoothie z pečených švestek
2017-10-09 13:36:57

Na podzim si ráda upeču třeba až 2kg švestek a pak je postupně přidávám do pokrmů, co mě zrovna napadnou. Jako toto smoothie z pečených švestek, ovesných vloček, řeckého jogurtu a kokosového mléka. Švestky jsou bohaté na minerální látky, vlákninu a organické kyseliny. Také se používají v detoxikačních kúrách pro své úžasné čistící schopnosti. Jsou přírodními prostředky proti pomalé funkci střev a zácpě. Hlavně chutnají v tomto smoothie skvěle!!!
Čas na přípravu
10 min
Doba vaření
30 min
Celkový čas
40 min
Pečené švestky
- 0,5 kg vypeckovaných švestek (můžete použít i mražené)
- šťáva a kůra z jednoho velkého pomeranče
- 1 svitek skořice
- 3 lžíce rumu
- 3 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu (Marks and Spencer nebo Dr. Oetker)
Na smoothie
- šálek pečených švestek
- 1/2 šálku řeckého jogurtu
- 1/2 šálku kokosového mléka
- 1/2 šálku jemných ovesných vloček (Emco)
- 1/2 šálku kostek ledu
- 1 šálek = 250 ml
Instrukce
- Troubu předehřejte na 180°C. Švestky nasypte do přiměřeně velké zapékací formy. Zalijte šťávou z pomeranče, rumem, vanilkovým extraktem. Přidejte strouhanou pomerančovou kůru a cukr. Pečte 30 minut, aby ovoce změklo a pustilo šťávu, která se smíchá s ostatními ingrediencemi. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Do výkonného mixéru postupně přidávejte švestky, jogurt, ovesné vločky, kokosové mléko a led. Mixujte do hladka. Ihned podávejte.
Poznámky
- Pečené švestky uchovávejte v lednici v uzavíratelné nádobě. Můžete je podávat ohřáté se zmrzlinou nebo creme fraiche (francouzská obdoba zakysané smetany). Nebo si je přidat do teplé ovesné kaše. Variant je opravdu mnoho.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/




Čokoládový dort „Tena“

Čokoládový dort "Tena"
2017-09-10 09:43:56

Tomuto dortu u nás říkáme "Tena Cake" a stal se hitem tohoto léta. Pekla jsem ho na každé grilování a vždy zmizel tak rychle, že se mi ho podařilo vyfotit vcelku až na sedmý pokus. Je rychlý, efektivní a všichni si ho rádi přidají ještě kousek navíc. Recept jsem získala v Chorvatsku od Chorvatky Teny, která nám ho s velkým úspěchem během týdne upekla dvakrát. V jednoduchosti receptu spočívá jeho krása a pokud ho svátečně nazdobíte, stane se zlatým hřebem každé oslavy.
Čas na přípravu
20 min
Doba vaření
20 min
Celkový čas
40 min
Ingredience
- 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- 5 lžic třtinového cukru (100 g)
- 1 prášek do pečiva
- 2 vrchovaté lžíce hladké mouky (63 g)
- 3 vrchovaté lžíce kvalitního hořkého kakaového prášku (holandského typu)
- 1 dcl mléka na naředění těsta
Poleva
- 0,5 l 12%smetany na vaření
- 2 x 180 g čokolády na vaření Lindt s obsahem kakaa 50% (tento obsah kakaa je na polevu nejvhodnější)
Ještě potřebujete
- dortovou formu o průměru 24 cm
- pečící papír
Instrukce
- Předehřejte si troubu na 175 °C.
- Bílky vyšlehejte do sněhu.
- Žloutky vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Trvá to cca 5 minut. Postupně do této směsi vmíchejte mouku smíchanou s pečícím práškem a kakao. Směs nařeďte 1dcl mléka nebo smetany. Dobře promíchejte, aby nikde nebyly hrudky.
- Lehce vmíchejte sníh.
- Směs nalijte do vyložené dortové formy a pečte cca 20 minut.
- Nechte 10 minut zchladnout.
- V době pečení si připravte polevu. Smetanu vlijte do hrnce a přidejte nalámanou čokoládu. Mírně zahřívejte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí.Nevařte. Nechte mírně zchladnout. Nalijte na čokoládový korpus a dejte do lednice přes noc ztuhnout.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/











Polévka z ječných krup, hrachu a červené čočky

Polévka z ječných krup, hrachu a červené čočky
2017-09-09 13:01:28

Porce 12
Namíchejte si svoji směs krup, hrachu a čočky v poměru, jaký vám vyhovuje. Tato polévka je vydatným zdrojem vlákniny. Luštěniny v sobě mají energetické zásoby v makromolekulách bohatých na energii pro budoucí klíčení nové rostliny. Jsou bohaté na minerální látky, kyselinu listovou, vitamín B1, hořčík, mangan a fosfor. Právě vysoký obsah vlákniny má detoxikační účinky. Suché luštěniny je nutné před vařením namáčet ve vodě, vodu slít a uvařit v nové vodě do měkka, aby se vyloučily oligosacharidy. Při vaření lze přidat pro snížení nadýmavosti špetku jedlé sody. Ovšem nejvhodnější je luštěniny zařazovat pravidelně, aby si na ně naše střeva zvykla a nebyl to pro ně takový šok.
Doba vaření
50 min
Ingredience
- 300 g směsi ječných krup, žlutého a zeleného půleného hrachu,
- hrachu velkozrnného a červené půlené čočky (můžete koupit už hotové směsi např. v Marks and Spencer)
- nechte namáčet přes noc
- 1 balení kořenové zeleniny na polévku (celer, petržel, cibule,pórek, česnek apod.)
- 1 stonek čerstvého libečku
- 100 g panchetti (italský vepřový bok uzený) dodá polévce nádech uzeného vývaru
- 100 g baby mrkve
- 2 l vody
- sůl, pepř
Instrukce
- Směs luštěnin nechte přes noc namáčet ve vodě. Před přípravou sceďte a dobře propláchněte. V hnci na olivovém oleji osmahněte kousky panchetti a kořenovou zeleninu do zlatova.
- Zalijte 2 litry vody, přivěďte k varu a přidejte směs luštěnin. Nesolte, aby se luštěniny uvařily do měkka.
- Nejdříve vařte 10 minut a poté snižte teplotu a nechte mírně vařit dalších 40 minut do měkka. Nakonec osolte.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/



