Sorbet z cukrového melounu

Zmrzlina | Duben 4, 2017 | By

Sorbet z cukrového melounu

Sorbet z cukrového melounu

 

Sorbet z cukrového melounu
Melouny tvoří především voda a to až z 95%. Není to ovšem ledajaká voda. Tato je tzv. živá, protože je v přímém kontaktu s protoplazmou rostlinných buněk a jež prošla tisíci, i více chemických reakcí. To vysvětluje, proč nic nepomáhá ledvinám více než šťáva z melounu. Udělejte si nutričně nabitý sorbet z jediného melounu, který dokáže pokrýt např. denní dávku železa u dospělého.
Napsat hodnocení
Tisk
Čas na přípravu
15 min
Doba vaření
7 hr
Celkový čas
7 hr 15 min
Čas na přípravu
15 min
Doba vaření
7 hr
Celkový čas
7 hr 15 min
Ingredience
  1. 1 čerstvý a dostatečně zralý cukrový meloun
  2. 1 lžíce medu (nebo podle sladkosti melounu přidejte)
  3. 1 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  4. 1/4 šálku vody
Ještě potřebuje
  1. výkonný mixér, který zvládne rozmixovat např. kostky ledu
Instrukce
  1. Dužinu bez pecek a slupky nakrájejte na kostičky a dejte v jedné vrstvě zmrazit do mrazáku na 4 - 6 hodin.
  2. Připravte si výkonný mixér, který zvládne např. kostky ledu, a dejte do něj zmrzlé kostky melounu, citronovou šťávu, med a vodu. Rozmixujte do hladké hmoty a přendejte do uzavíratelné krabičky. Znovu vložte do mrazáku na další hodinu.
  3. Poté servírujte.
Poznámky
  1. Můžete použít váš oblíbený žlutý, oranžový nebo zelený meloun. Záleží na vašich preferencích. Med přidávejte v závislosti na zralosti a cukernatosti melounu.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/
DSC_3153 DSC_3150 DSC_3145

Sorbet z cukrového melouna

Sorbet z cukrového melounu

Prezidentská bábovka

Prezidentská bábovka

Prezidentská bábovka

Prezidentská bábovka
Klasika, na které jsme vyrostly jako děti u našich babiček. Tento recept dělávala už moje babička a na postupu není, co měnit. Naučte i svoje děti novým voňavým vzpomínkám.
Napsat hodnocení
Tisk
Čas na přípravu
20 min
Celkový čas
1 hr 20 min
Čas na přípravu
20 min
Celkový čas
1 hr 20 min
Ingredience
  1. 6 žloutků a 6 bílků
  2. 300 g cukru moučka
  3. 200 g másla
  4. 50 g strouhané čokolády
  5. 100 g mletých lískových oříšků
  6. 1 vanilkový cukr (ne vanilinový!)
  7. 1 šlehačka ke šlehání (250 ml)
  8. 300 g polohrubé mouky (dříve to byla výběrová)
  9. 1 prášek do pečiva
  10. máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání bábovkové formy
Instrukce
  1. Předehřejte troubu na 180°C.
  2. Vymažte formu na bábovku máslem nebo sádlem a vysypte hrubou moukou.
  3. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu se špetkou soli a vanilkovým cukrem.
  4. Žloutky utřete s máslem a cukrem do hladké směsi.
  5. Postupně přisypte přesátou mouku s kypřícím práškem a přilévejte smetanu. Zapracujte strouhanou čokoládu a mleté lískové oříšky.
  6. Nakonec lehce vmíchejte vyšlehané bílky, aby směs byla nadýchaná.
  7. Vlijte do připravené formy a pečte podle velikosti formy cca 45 - 60 minut. Ověřte si propečení špejlí, která by měla zůstat po vytažení z těsta suchá bez lepkavého těsta.
  8. Nechte ještě ve formě vychladnout 10 minut a poté vyklopte na mřížku.
Poznámky
  1. Nejlépe vyhovují mojí představě o dokonalé formě na bábovky ty americké od značky Nordic Ware se 70letou tradicí.
  2. Chovají se úplně stejně jako ty staré plechové. Udělají krásně křupavý okraj. Přesně tak, jak jsem to měla ráda na babiččině bábovce.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/
Prezidentská bábovka

Prezidentská bábovka

DSC_3106 DSC_3098 DSC_3095 DSC_3092

Americké Triple Chocolate Brownies

Dezerty | Březen 9, 2017 | By

Americké Triple Chocolate Brownies

Americké Triple Chocolate Brownies

 

Americké Triple Chocolate Brownies
Pokud milujete čokoládové recepty, tak tento bude určitě patřit mezi vaše favority stejně jako u mě. Pravé americké brownies podle originálního receptu. Připravte si velmi kvalitní čokolády. U mě vede vždy osvědčená švýcarská značka Lindt. Momentálně jsou od nich na trhu čokolády na vaření té nejvyšší kvality, které jsem v tomto receptu použila. Zapomeňte tedy na Orion na vaření a rozmazlete se kvalitou!
Napsat hodnocení
Tisk
Čas na přípravu
35 min
Doba vaření
25 min
Celkový čas
1 hr
Čas na přípravu
35 min
Doba vaření
25 min
Celkový čas
1 hr
Ingredience
  1. 180 g másla (plus na vymazání plechu)
  2. 180 g hořké čokolády Lindt 70% obsahu kakaa
  3. 50 g bílé čokolády Lindt 30%
  4. 50 g mléčné čokolády Lindt 30%
  5. 80 g hladké mouky
  6. 40 g kvalitního hořkého kakaa holandského typu
  7. 3 velká vejce
  8. 270 g přírodního třinového cukru
Ještě potřebujete
  1. plech na brownies 20x20 cm s vyjímatelným dnem
  2. pečící papír
Instrukce
  1. Připravte si hrnec a misku na vodní lázeň tak, aby se miska nedotýkala vody. Do misky nalámejte pouze hořkou čokoládu, přidejte máslo na kostičky a pomalu zahřívejte tak, až se vše rozpustí. Směs odstavte a nechte zchladnout na pokojovou teplotu.
  2. Předehřejte si troubu na 180°C.
  3. Elektrickým šlehačem vyšlehejte z vajec a cukru světlou hmotu. Trvá to cca 5 minut.
  4. Nyní do vaječné směsi lehce zapracujte čokoládovo-máslovou směs. Lehce ručně promíchávejte dokud se úplně nespojí. Při míchání postupujte něžně, abyste nepřišli o vešlehaný vzduch a směs byla stále načechraná.
  5. Mouku a kakao prosijte přes síto do mísy, abyste neměli v těstě hrudky. Znovu přes síto prosijte do čokoládovo- vaječné směsi. Mějte trpělivost a postupujte pomalu, dokud nezačne vznikat vlhké a matlavé těsto na brownies.
  6. Nakonec zapracujte nahrubo nasekané kousky mléčné a bílé čokolády.
  7. Těsto vlijte do vymazané a pečícím papírem vyložené formy s odnímatelným dnem.
  8. Dejte péct na cca 25 minut.
  9. Tentokrát méně je více. Hotovo je, když povrch připomíná lesklý papír a těsto se začíná odlepovat od stran. Střed musí být vlhký až tekutý (podle vlastních preferencí). Rozhodně ho nepřepečte!
  10. Nechte zcela vychladnout.
Poznámky
  1. Pokud nemáte pekáček s odnímatelným dnem, můžete si pomoci pečícím papírem. Nechte ho dostatečně překukovat přes okraje tak, abyste ho mohli pohodlně vyjmout i s brownies.
  2. Já používám pekáčet o rozměrech 20 x 20 cm. Určitě by mělo být těsto vyšší, abyste si vychutnali "lepkavý" střed.
  3. Brownies je velice syté. Na servírování stačí malý kousek doplněný ideálně zmrzlinou a čerstvým ovocem.
  4. Použijte zajímavý tvar vykrajovátka pro větší efekt.
  5. Nebojte se, když vám zbyde.
  6. Brownies si dám do krabičky do lednice, kde mi vydrží 14 dní. Miluji ho totiž nalámané do řeckého jogurtu k snídani.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/
DSC_3083 DSC_3082 DSC_3081 DSC_3073 DSC_3072 DSC_3071 DSC_3070 DSC_3068

Americké Triple Chocolate Brownies

Americké Triple Chocolate Brownies

Spaghetti s italskou klobásou Salsiccia

Těstoviny | Březen 9, 2017 | By

Spaghetti s italskou klobásou Salsiccia

Spaghetti s italskou klobásou Salsiccia

Spaghetti s italskou klobásou Salsiccia
Porce 6
Salsiccia je italská syrová klobása, kterou můžete v kuchyni využít na vícero způsobů. Intenzivně kořeněná klobása na gril se vyrábí z nasekaného vepřového masa dle staré toskánské receptury. Já jsem si z ní připravila pikantní sugo na špagety.
Napsat hodnocení
Tisk
Čas na přípravu
10 min
Doba vaření
15 min
Celkový čas
25 min
Čas na přípravu
10 min
Doba vaření
15 min
Celkový čas
25 min
Ingredience
  1. 400 g sušených těstovin typu Spaghetti
  2. 2 klobásky Salsiccia (prodávají prodejny specializované na italské potraviny)
  3. 1 konzerva loupaných rajčat
  4. 1/2 lžičky směsi ostrého koření na těstoviny Mezzanotte (sušené peperoncino, česnek, petržel)
  5. nebo jen špetka sušených drcených feferonek (peperoncino)
  6. 1 lžička cukru krystal
  7. 1/2 lžičky tmavého kakaa holandského typu
  8. 2 stroužky česneku na plátky
  9. 1 šalotka na kostičky
  10. sůl, pepř
  11. olivový olej
  12. petržel na ozdobu
  13. 8 plátků italské slaniny Guanciale (nebo Panchetta)
Instrukce
  1. Přiveďte si ve velkém hrnci k varu osolenou vodu na těstoviny.
  2. Mezitím si na pánvi osmahněte lehce do zlatova česnek a šalotku na olivovém oleji. Vymáčkněte náplň ze dvou klobásek, přidejte směs koření Mezzanotte a lehce orestujte. Přidejte konzervu loupaných rajčat. Osolte, opepřete, přidejte cukr a tmavé kvalitní kakao. Nechte prohřát a spojit chuťe cca 10 minut, než se vám uvaří spaghetti al dente.
  3. Na jiné středně rozehřáté pánvi orestujte do křupava nakrájenou slaninu, poté vyjměte a nechte odsát přebytečný tuk na kuchyňském papíru.
  4. Hotové spaghetti slijte a lehce zakápněte olivovým olejem, aby se neslepily.
  5. Servírujte ozdobené čerstvou petrželkou, křupavým Guanciale a mletým pepřem.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/
DSC_3065 DSC_3064 DSC_3061

Spaghetti s italskou klobásou Salsiccia

Spaghetti s italskou klobásou Salsiccia

Řecký jogurt s quinoa a čokoládovým krémem

Dezerty | Únor 20, 2017 | By

Řecký jogurt s quinoa a čokoládovým krémem

Řecký jogurt s quinoa a čokoládovým krémem

Řecký jogurt s quinoa a čokoládovým krémem
Porce 6
Ideální snídaně nebo sladký dezert. Já si jich pár vyrobím do zásoby a pak zdravě mlsám. Velmi módní surovina zdravé kuchyně - quinoa pochází z Jižní Ameriky. Oblíbená byla mezi starými Inky. Je to vysoce výživná obilovina s výjimečným bílkovinovým složením. Proto se dnes používá v jídelníčku mnoha vrcholových sportovců, např. tenista Džokovič je jejím velkým propagátorem. Díky vysokému podílu hořčíku a vitamínu B2, prospívá lidem trpícím na migrény. Má vysoký obsah vlákniny. Podle čínské medicíny harmonizuje ledviny. Půl šálku quinoi obsahuje skoro 8 mg železa, což je nejvýše mezi rostlinými potravinami. Je bezlepková.
Napsat hodnocení
Tisk
Čas na přípravu
5 min
Doba vaření
15 min
Celkový čas
20 min
Čas na přípravu
5 min
Doba vaření
15 min
Celkový čas
20 min
Na 6 skleniček
  1. 6 řeckých jogurtů
Quinoa
  1. 100 g quinoa (nejlépe tříbarevná)
  2. 200 ml kokosového nebo mandlového mléka
  3. 1 lžička vanilkového extraktu (prodává Marks and Spencer) nebo javorový sirup
  4. 1/2 lžičky mleté skořice
Čokoládový krém
  1. 100 g hořké čokolády (70% Lindt)
  2. 100 ml smetany
  3. slabý plátek másla (nemusí být)
  4. 1/2 lžičky rumu (nemusí být)
  5. maliny, jahody nebo borůvky na ozdobu
Instrukce
  1. Quinou řádně propláchněte v jemném cedníku v horké vodě. V malém rendlíku smíchejte quinou s protřepaným kokosovým mlékem, skořicí a vanilkovým extraktem. Přiveďte k varu, ale pak nechte jen lehce pobublávat cca 15 minut. Posledních 5 minut hlídejte konzistenci, popřípadě přilejte trochu vody. Já mám ráda konzistenci ovesné kaše, která se lépe vrství do skleniček, takže počkám, až se tekutina zcela vsákne. Nechte zchladnout.
  2. Mezitím si připravte čokoládu na polevu. Smetanu zahřejte na 80°C. Nesmí projít varem, aby se nesrazila. Do teplé smetany dejte slabý plátek másla a nalámanou čokoládu a umíchejte dohladka čokoládový krém. Nakonec přidejte lžičku rumu pro lesk. Nechte stát.
  3. Připravte si vhodné skleničky, do kterých budete vzniklé ingredience vrstvit. Jako poslední použijte čokoládový krém.
  4. Nechte zchladnout v lednici.
Poznámky
  1. Pokud budete podávat během 24 hodin, můžete dezert proložit čerstvým ovocem. Můžete vynechat quinou a vrstvit jen čokoládový krém s jogurtem a navrch ozdobit ovocem. Uchovávejte v lednici.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/
DSC_3053 DSC_3052 DSC_3049 DSC_3045 DSC_3044 DSC_3041

Řecký jogurt s quinoa a čokoládovým krémem

Řecký jogurt s quinoa a čokoládovým krémem

Čokoládová bábovka a la brownie

Pečení | Únor 7, 2017 | By

Čokoládová bábovka a la brownie

Čokoládová bábovka a la brownie

Čokoládová bábovka a la brownie
Bábovka pro milovníky čokolády? Ano, to je přesně ona. Do těsta patří jedna rozpuštěná čokoláda a stejně tak i do polevy. Pokud jste milovníky brownie nasekejte do ní další kousky čokolády a pokud máte rádi Studentskou pečeť pak přidejte i ořechy a rozinky.
Napsat hodnocení
Tisk
Čas na přípravu
25 min
Doba vaření
1 hr
Celkový čas
1 hr 25 min
Čas na přípravu
25 min
Doba vaření
1 hr
Celkový čas
1 hr 25 min
Těsto
  1. 100 g hořké čokolády (nejlépe Lindt 70%)
  2. 200 g bílé a mléčné čokolády (brownie style) nebo ořechů a rozinek (Studentská pečeť style)
  3. já jsem použila 100 g bílé čokolády a 100 g pekanových ořechů
  4. 200 g změklého másla
  5. 150 g cukr krystal
  6. 4 celá vejce
  7. 200 g hladké mouky prosáté
  8. 3 zarovnané KL kypřícího prášku do pečiva
  9. 2 vrchovaté polévkové lžíce kakaa holandského typu
  10. 200 g bílého jogurtu (nejlépe řeckého typu)
Na polevu
  1. 100 g hořké čokolády (Lindt 70%)
  2. 1 PL oleje
  3. ořechy, čokoláda apod. na ozdobu
Instrukce
  1. Nejdříve si rozpusťte čokoládu nad vodní lázní a nechte zchladnout. Máslo a cukr dejte utřít do kuchyňského robota, až vznikne hladká světlá hmota. Trvá to cca 5 minut.
  2. Postupně zašlehejte celá vejce.
  3. Přidejte mouku smíchanou s kypřícím práškem a kakaem ve dvou fázích. Robot nevypínejte a přidávejte jogurt, rozpuštěnou čokoládu a nakonec ořechy s čokoládou.
  4. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy. Pečte podle výšky formy cca 60 minut v předehřáté troubě na 180 °C.
  5. Bábovku nechte 15 minut po upečení vychladnout a pak vyklopte na pečící papír a nechte zcela vychladnout.
  6. Připravte si polevu s čokolády a oleje nad vodní párou. Nechte mírně vychladnout a natřete na bábovku.
  7. Ozdobte nasekanými ořechy a čokoládou.
Tip na vymazání bábovky
  1. Naše babičky tradičně vymazávaly formy sádlem a nepamatuji, že by se jim bábovka nevyklopila.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/
DSC_3034 DSC_3032 DSC_3028 DSC_3025 DSC_3024 DSC_3022 DSC_3021

Čokoládová bábovka a la brownie

Čokoládová bábovka a la brownie

Perníkové bábovky

Pečení | Leden 31, 2017 | By

Perníkové bábovky

Perníkové bábovky

Perníkové bábovky
Porce 6
Perníková příchuť, která nenechá nikoho chladným.
Napsat hodnocení
Tisk
Čas na přípravu
20 min
Doba vaření
25 min
Celkový čas
45 min
Čas na přípravu
20 min
Doba vaření
25 min
Celkový čas
45 min
Ingredience
  1. 180 g medu
  2. 90 g třinového cukru
  3. 180 ml mléka
  4. 100 g prosáté hladké mouky
  5. 1 lžička kypřícího prášku do pečení
  6. 1 lžička kypřícího prášku do perníku
  7. 65 g chlazeného másla na kostičky
  8. 1 vejce
  9. moučkový cukr na posypání
Instrukce
  1. Předehřejte troubu na 180°C. V kastrůlku zahřejte mléko, cukr a med. Med má tendenci se v mléce srážet, ale pro tento recept to nevadí. Nechte vychladnout, až bude směs vlažná, že do ní strčíte prst.
  2. Tentokrát využijte kuchyňský robot se sekacími nástavci pro výrobu drobenky. Vsypte do něj prosátou mouku s kypřícími prášky a přidejte vychlazené máslo. Zapněte a až bude drobenka hotová, začnětě pomalu přilévat medovou směs. Vznikne tekuté těsto. Přidejte vejce a znovu pusťte robot.
  3. Vymažte si 6 báboviček máslem a nalijte do nich těsto.
  4. Pečte cca 25 minut. Těsto bude mít konzistenci perníku, takže bude jako houba. Nepřepečte. Nechte ve formičkách dojít 10 minut a vyklopte. Nakonec pocukrujte.
Poznámky
  1. Lepší je péct tyto bábovky v menších formičkách než v jedné velké, abyste měli jistotu, že střed je stejně propečený jako okraje. Nenechte se zmást, když vyndáte špejli a bude stále trochu vlhká. To je správný okamžik na vyndání z trouby.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/
DSC_3008 DSC_3002 DSC_2997 DSC_2989 DSC_2988 DSC_2987

Perníkové bábovky

Perníkové bábovky

Kynutá bábovka a la makové buchty

Kynutá bábovka a la makové buchty

Kynutá bábovka a la makové buchty

Kynutá bábovka a la makové buchty
Nechce se vám trávit čas s klasickými staročeskými buchtami? Připravte si kynuté těsto, naplňte ho vaší oblíbenou náplní a dejte do formy na bábovku. Chuť je naprosto stejná jen v jiné podobě. Stejně jako pro všechna kynutá těsta, si i na tento recept, dejte časovou rezervu důležitou pro dokonale vykynuté těsto. Pokud máte svůj osvědčený recept na kynuté těsto, neváhejte ho použít. V opačném případě vyzkoušejte ten můj.
Napsat hodnocení
Tisk
Čas na přípravu
1 hr
Doba vaření
1 hr
Celkový čas
2 hr
Čas na přípravu
1 hr
Doba vaření
1 hr
Celkový čas
2 hr
Ingredience
  1. 500 g polohrubé mouky
  2. 200 ml mléka plus 50 ml smetany
  3. 1 lžička soli
  4. 2 až 3 žloutky (podle velikosti)
  5. 42 g droždí (1 kostička)
  6. 120 g cukru krupice
  7. 125 g rozpuštěného másla
  8. citronová kůra
Maková nádivka
  1. 200 g mletého máku
  2. 1 vanilínový cukr
  3. cukr krupice podle chuti
  4. citronová kůra
  5. 100 ml smetany nebo mléka podle potřeby
  6. piškotové drobky podle potřeby
Dále potřebujete
  1. bábovkovou formu vymazanou máslem
Instrukce
  1. Do mísy si prosijte mouku, přidejte cukr a sůl.
  2. Ve troše vlažného mléka s cukrem rozmíchejte kvasnice a přidejte lžíci mouky z mísy.
  3. Hotový kvásek vlijte k mouce, přidejte žloutky, smetanu,zbytek mléka, kůru z půlky citronu a rozpuštěné máslo.
  4. Vypracujte hladké těsto (nejlépe za pomoci elektrického hnětače). Když se začne těsto odlepovat od stěn mísy, je v ideální kondici. Zasypte ho lehce hladkou moukou a přikryjte utěrkou. Nechte kynout na teplém místě nebo v předehřáté troubě na 40°C cca 30 minut.
  5. Mezitím si připravte makou náplň. Uvařte si mák (nejlépe ve vodě) alespoň 15 minut. Nakonec přilijte smetanu, snižte teplotu a přidejte ostatní ingredience. Za stálého míchání vařte, aby směs zhoustla. Pokud potřebuje směs zahustit, použijte piškotové drobky. Pokud naředit, přilijte lehce smetany. Nechte úplně vychladnout.
  6. Bábovkovou formu vymažte máslem.
  7. Vykynuté těsto si vyklopte na pomoučenou pracovní plochu.Propracujte. Vytvarujte rukama do obdélníku a potřete vychladlou makovou (nebo tvarohovou) nádivkou.
  8. Zatočte do závinu a vložte do bábovkové formy. Nechte znovu 15 minut kynout. Poté těsto několikrát propíchněte špejlí, aby mohla unikat pára.
  9. Nakynutou bábovku vložte do předehřáté trouby na 180°C. Po chvíli snížíme teplotu na 160°C a pečeme zvolna cca 1 hodinu.
Poznámky
  1. Pokud by bábovka tmavla na povrchu, přikryjeme ji alobalem. Zkontrolujte propečení špejlí, která musí být po vytáhnutí suchá, bez přilepeného těsta a máku.
  2. Bábovku nechte po upečení 10 minut zchladnout a až poté vyklopte. Pokud by se vám vyklopení nedařilo, dejte na formu namočenou utěrku.
  3. Cukrujte ještě za tepla, aby cukr utvořil na bábovce krustičku.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/
DSC_2981 DSC_2978 DSC_2977 DSC_2974 DSC_2971 DSC_2967

Kynutá bábovka a la makové buchty

Kynutá bábovka a la makové buchty

Kynutá bábovka a la makové buchty

Kynutá bábovka a la makové buchty

Kynutá bábovka a la makové buchty

Kynutá bábovka a la makové buchty

Jarní kuřátka s tyrolským špekem

Maso | Leden 15, 2017 | By

Jarní kuřátka s tyrolským špekem

Jarní kuřátka s tyrolským špekem

Jarní kuřátka s tyrolským špekem
Porce 6
Jarní kuřátka jsou mojí stálicí mezi oblíbenými a snadnými recepty. Tentokrát jsem je připravila s tyrolským špekem. Získaly tak jemně uzenou příchuť. Tohle je jídlo z jednoho pekáče a odpadne vám tak práce s přílohou.
Napsat hodnocení
Tisk
Čas na přípravu
10 min
Doba vaření
2 hr
Celkový čas
2 hr 10 min
Čas na přípravu
10 min
Doba vaření
2 hr
Celkový čas
2 hr 10 min
Ingredience
  1. 3 - 4 jarní kuřátka (každé cca 400 g)
  2. 100 g tyrolského špeku na plátky
  3. svazek čerstvých bylin (tymián, rozmarýn jsou moje oblíbené)
  4. pár stroužků česneku
  5. plátky másla (naplníte pod kůží na prsou, aby se nevysušila)
  6. baby mrkev, cuketa apod.
  7. stonek řapíkatého celeru
  8. malé nové brambory přepůlené
  9. sůl, pepř
  10. 2 dcl vývaru (můj tip: Concentrated Chicken Stock od Marks and Spencer)
Instrukce
  1. Pod kůži na prsou vložte tenké plátky másla. Kuřátka naplňte čertvými bylinami a stroužky česneku. Do pekáče si přepůlte nové malé brambůrky i se slupkou, přidejte zbytek zeleniny. Vložte plněná kuřátka, překryjte plátky tyrolského špeku a podlijte vývarem. Přiklopené pečte na 180 °C hodinu a půl. Na posledních 30 minut odklopte, kuřátka přepůlte a položte zpět kůži nahoru a dodělejte křupavou kůžičku.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/
DSC_2949 DSC_2948 DSC_2947 DSC_2946 DSC_2944 DSC_2943

Jarní kuřátka s tyrolským špekem

Jarní kuřátka s tyrolským špekem

Svíčková omáčka podle babičky (bez mouky)

Svíčková omáčka podle babičky (bez mouky)

Svíčková omáčka podle babičky (bez mouky)

 

 

Svíčková omáčka podle babičky (bez mouky)
Porce 8
Tak tohle je lety prověřený recept podle naší babičky a taky jediný důvod, proč si doma ještě držím "papiňák". Tahle omáčka je plná chuti kořenové zeleniny a dostatečně hustá i bez mouky. Spousta kuchařek se klasice vyhýbá, protože se jim zdá náročná, ale opak je pravdou. Neznám nic jednoduššího, než strčit všechno do jednoho hrnce a pak rozmixovat. Tak to zkuste! Ideálním masem je tzv. hovězí váleček. Já jsem tentokrát použila kilo telecího válečku, ale běžně dělám svíčkou i z králíka. Pokud by se vám podařilo najít v obchodě maso z jižní Ameriky, tak to bude nezapomenutelný chuťový zážitek. Tak už jen spousty kořenové zeleniny a najít papiňák.
Napsat hodnocení
Tisk
Čas na přípravu
10 min
Doba vaření
50 min
Celkový čas
1 hr
Čas na přípravu
10 min
Doba vaření
50 min
Celkový čas
1 hr
Ingredience
  1. 1 - 1,5 kg hovězího nebo telecího "válečku" (maso vždy pokojové teploty!)
  2. Koření: 4 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 3 jalovce, 5 černého pepře (dejte do sítka na čaj, abyste pak nemuseli složitě lovit v omáčce)
  3. 10 dkg anglické slaniny nebo italské panchetty
  4. 3 - 4 velké mrkve na kolečka
  5. 1 větší petržel na kolečka
  6. 1 větší cibule na kolečka
  7. 1 sklenice (340 g) celeru - kostky (sterilizovaného ve sladkokyselém nálevu od Hamé)i s nálevem
  8. sůl
  9. olivový olej
  10. 2 dcl vody
  11. 1/2 lžíce citronové š'távy podle chuti
  12. 2 lžíce třtinového cukru krupice (dodá lehce karamalovou chuť)
  13. 125 ml smetany ke šlehání
Instrukce
  1. Maso pokojové teploty osolte, zprudka zatáhněte ze všech stran v papiňáku na olivovém oleji, vyndejte a ve výpeku lehce orestujte slaninu, mrkev, cibuli a petržel. Tím se do omáčky dostanou ty nejlepší chutě. Vraťte maso, přidejte sterilizovaný celer na kostky i s nálevem. Přidejte koření v sítku na čaj. Podlijte 2 dcl vody. Dále postupujte dle návodu "papiňáku".
  2. Duste maso (podle stáří zvířete) cca 45 - 60 minut.
  3. Nechte hrnec úplně zchladnout. Otevřete, vyndejte koření v sítku. Odložte maso stranou - nejlépe zabalte do alobalu, aby neoschlo.
  4. Zeleninu rozmixujte a propasírujte přes síto.
  5. Přidejte 2 lžíce cukru krupice a podle chuti ocet nebo citron.
  6. Nakonec přidejte 125 ml smetany ke šlehání.
Poznámky
  1. Nejlepší je připravit si základ na svíčkovou večer předem. Studené maso se pak lépe odblaňuje a krájí na plátky.
  2. Před obědem už jen prohřejete a přidáte smetanu. Studené maso vložíte do omáčky prohřát a podáváte s knedlíkem. U nás momentálně vede Karlovarský podle Vaňka.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/
DSC_2956 DSC_2955 DSC_2954 DSC_2953 DSC_2952

Svíčková omáčka podle babičky (bez mouky)

Svíčková omáčka podle babičky (bez mouky)