Domácí granola

Uncategorized | Únor 23, 2016 | By

Domácí granola

Domácí granola

Domácí granola
Vždycky když jsem viděla, jak si v anglických pořadech o vaření připravují domácí müsli nebo granolu, tak jsem si říkala, že až se budu vyskytovat v tomto stádiu vaření, tak to se mnou už bude "špatný". No, vidíte a už v tom stádiu jsem několik let. Ke koupi müsli ze supermarketu bych se už nerada vracela, protože to domácí prostě nemá chybu! Můj recept je směsí několika receptů a ingrediencí, které jsem si za ta léta oblíbila nejvíc. Klidně se pusťte do vlastního experimentování. A věřte mi, že na téhle granole budete "ujíždět" také.
Napsat hodnocení
Tisk
Čas na přípravu
15 min
Doba vaření
50 min
Celkový čas
55 min
Čas na přípravu
15 min
Doba vaření
50 min
Celkový čas
55 min
Na cca 1 kg granoly budete potřebovat
  1. 250 g ovesných vloček v BIO kvalitě
  2. 250 g špaldových vloček v BIO kvalitě
  3. 250 g ořechů a semínek ( já používám: 125 g pekanových ořechů, 100 g mandlových plátků, 1 hrst chia semínek, 1 hrst lněného semínka)
  4. 100 g kokosových chipsů nepražených
  5. 125 g nesířených brusinek
Na marinádu
  1. 100 ml medu
  2. 100 ml javorového sirupu
  3. šťávu z jednoho pomeranče ( cca 100 ml)
  4. 1 lžičku mleté skořice
  5. dřeň z jednoho vanilkového lusku
  6. 1lžičku vanilkového extraktu (prodává Mark&Spencer)
Instrukce
  1. Předehřejte si troubu na 170°C. V míse smíchejte všechny suché ingredience kromě brusinek a kokosových chipsů.
  2. Ingredience na marinádu zahřejte, ale nevařte. Potřebujeme jen spojit a nechat rozeznít všechny aromatické složky.
  3. Hotovou marinádu přidáme k suchým ingrediencím a nejlépe rukama propracujeme mazlavou směs.
  4. Vločkovou směs rovnoměrně rozprostřete na dva plechy vyložené pečícím papírem. Nemačkejte, jen načechrejte vařečkou a dejte péct.
  5. Já mám už vychytanou dobu pečení, nejprve 12 minut, pak směs promíchám a znovu peču. Po dalších 12 minutách promíchám a přisypu polovinu kokosových lupínků a peču už jen asi 2 -3 minuty. Tady se vyplatí hlídat, aby se lupínky nespálily. Když je tedy směs lehce zkaramelizovaná a zlatavá, vyndám z trouby a nechám zchladnout. Teprve potom přisypu brusinky.
  6. Celý proces opakujte i s druhým plechem.
Poznámky
  1. Na poprvé se vyplatí si časy ohlídat. Protože spálená granola už se nedá ničím zachránit a putuje rovnou do koše!
  2. Já ale doufám, že vám se podaří a budete tak mít skvělý osobní dárek pro své blízké. Já granolu ráda sypu do designových skleniček a pěkně ozdobenou obdarovávám své kamarádky třeba o Vánocích.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/
DSC_0071 DSC_0073 DSC_0075
Domácí granola

Domácí granola

DSC_0067 DSC_0066

Comments

  1. Bircher müsli | Kitchen Table - […] Domácí granola […]

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>