Jehněčí kotletky v rösti

Maso | Leden 18, 2016 | By

jehněčí kotletky v rösti

jehněčí kotletky v rösti

Jehněčí kotletky v rösti
Slouží 6
Tento recept jsem získala v dnes už neexistující restauraci. A již 20 let se drží v našem repertoáru. Rösti je tradiční švýcarský pokrm připravovaný z hrubě nastrouhaných brambor. Rösti byla původně běžná selská snídaně v kantonu Bern. Podávají se v různých variacích. Telecí Stroganov s rösti je dnes jeden ze švýcarských národních pokrmů.
Napsat hodnocení
Tisk
Čas na přípravu
30 min
Doba vaření
30 min
Celkový čas
1 hr
Čas na přípravu
30 min
Doba vaření
30 min
Celkový čas
1 hr
Ingredience
  1. 1,8 kg jehněčích kotletek s kostí
  2. 5 stroužků česneku
  3. čerstvý tymián, rozmarýn
  4. 1,5 kg brambor
  5. 1 cibule
  6. 1 vejce
  7. 2 lžíce solamylu
  8. sůl, pepř
  9. olivový olej na smažení
Instrukce
  1. Kupte jedno balení jehněčích kotletek s kostí. Vystačí na cca 10 - 12 porcí. Prodává je Makro. Kotletky očistěte od veškerého tuku. Většina lidí se obává nelibého zápachu jehněčího. Tento zápach způsobuje právě jehněčí tuk, takže je třeba se ho zbavit. Kotletky nakrájejte na širší plátky klidně přes 2 kosti ( jednu odkrojíte). Maso je dobré propéct na médium, aby bylo š'tavnaté uprostřed podobně jako vepřová panenka.
  2. S tukem se vám bohužel povede odkrojit i spousta masa, které lze ale použít na polévku.
  3. Kotletky lehce naklepejte asi jako steaky z vepřové panenky. Osolte, opepřete, zakápněte olivovým olejem. Přidejte prolisovaný česnek a nasekané čerstvé bylinky. Nechte odležet v chladu.
  4. Mezitím si připravte brambory na rösti. Oloupejte a nahrubo nastrouhejte brambory. Můžete je přelít horkým mlékem, aby nezhnědly. Slijte přebytečnou vodu, přidejte 1 celé vejce, sůl, pepř a 2 lžíce solamylu, aby to lépe drželo pohromadě.
  5. Tip: Já strouhám brambory rovnou do velkého cedníku na těstoviny. Přebytečná tekutina mi pak stéká do velké mísy pod cedníkem.
  6. Te'd je ten správný čas připravit si pánev na smažení s dostatečným množtvím tuku (nejlépe olivový olej).
  7. Každou kotletku obalte bramborovou směsí. Dobře přimáčkněte a vymáčkněte přebytečnou vodu z brambor. Rovnou vkládejte do rozpáleného oleje a smažte stejně jako bramboráky do zlatohněda z obou stran. Kotletky pokládejte na kuchyňský ubrousek, abyste se zbavili přebytečného tuku.
Poznámky
  1. Kotletky nepřesmažte. Cílem je mít maso uprostřed růžové.
  2. Toto jídlo je fantastické v tom, že máte zároveň hotovou i přílohu. Pak stačí už jen mísa zeleninového salátu a červené víno.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/
Jehněčí kotletky v rösti

Jehněčí kotletky v rösti

jehněčí kotletky v rösti

jehněčí kotletky v rösti

DSC_9737
jehněčí kotletky v rösti

jehněčí kotletky v rösti

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>