Kuře v solné krustě s fenyklem, tymiánem a citronem

Maso | Únor 14, 2016 | By

Kuře v solné krustě

Kuře v solné krustě

Kuře v solné krustě s fenyklem, tymiánem a citronem
Tohle je nejvoňavější recept, který znám. Směs bylin a citronu vám doma navodí přímo aromaterapeutickou atmosféru. A taky je to nejlepší recept, jak připravit celé kuře a vyhnout se poznámkám typu " Já ty suchý prsa nechci". Tohle kuře se dá jíst rukama a určitě to nebude přestupek proti bontonu. A přídavkem funguje jako skvělý překvápko pro návštěvu. Tak se těšte na výraz vašich strávníků, až jim na stůl přistane hrouda v solné krustě, kterou přímo před nimi rozbijete a objeví se fantasticky voňavé kuře. Úplně vám ten moment překvapení závidím!!
Napsat hodnocení
Tisk
Čas na přípravu
15 min
Doba vaření
3 hr
Celkový čas
3 hr 15 min
Čas na přípravu
15 min
Doba vaření
3 hr
Celkový čas
3 hr 15 min
Ingredience
  1. 1 kuře nejvyšší kvality 1,5 - 2 kg
  2. 3 kg hrubozrnné mořské soli
  3. 1 balení fenyklových semínek
  4. 2 Bio citrony
  5. 1 lžíce celého černého pepře
  6. 1 palice česneku
  7. 2 plátky másla ( zasunout pod kůži na prsou)
  8. hrst čerstvého tymiánu a rozmarýnu
  9. 1 dcl vody
  10. extra pevný alobal
Instrukce
  1. Troubu předehřejte na 200°C. Sůl nasypte do mísy a smíchejte s fenyklovými semínky, pepřem, šťávou ze 2 citronů ( kůru si schovejte) a 1 dcl vody.
  2. Kuře nacpěte zbylou kůrou z citronů, čerstvými bylinami a česnekem. Pod kůži na prsou zastrčte 2 plátky másla. Kuře zašijte párátky, aby se tam nedostala žádná sůl.
  3. Vezměte extra silný alobal a utrhněte 3 pruhy. Položte je přes sebe tak, aby vznikl čtverec o straně asi 1 metr.
  4. Na alobalu vytvořte z 1/3 soli lůžko pro kuře. Zbytkem soli oplácejte kuře ze všech stran. Sůl je díky vodě vlhká, takže se bude dát tvarovat. Hlavně nesmí mít kuře díry v kůži. Alobal srolujte do úhledného balíčku tak, aby nikde nebyla díra.
  5. Balíček s kuřetem vložte do trouby. Po 30 minutách ztlumte teplotu na 180°C a pečte další 2 a půl hodiny. Nemusíte si dělat starost s přesným časem. Kuře je chráněno solnou krustou, takže se nespálí. Dokonce ho můžete nechat ve vypnuté troubě do té doby, než se dostaví hosté.
  6. A pak přichází okamžik překvapení!! Přeneste balík s kuřetem na stůl, rozbalte a rozbijte solnou krustu přímo před hosty.
  7. Kůži tentokrát oželte a maso natrhejte na jednotlivé porce. Nejlepší je servírovat s čertvým salátem, bagetou nebo bramborovými lupínky a sklenkou vychlazeného bílého vína. Dokonalost sama!
Poznámky
  1. Výborně se hodí bazalková tatarka. Můžete vyrobit domácí nebo smíchejte koupenou s nasekanou bazalkou.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/
Bazalková tatarka

Bazalková tatarka

Kuře v solné krustě

Kuře v solné krustě

DSC_9904 DSC_9905 DSC_9906 DSC_9915
Kuře v solné krustě

Kuře v solné krustě

Comments

  1. Leave a Reply

    Vladimira
    Únor 23, 2016

    Už před časem jsem z tebe vymámila recept, protože mě fascinovala vůně a chuť kuřete, ktere člověk jen tak velkoryse připravuje – toho, hrst onoho, citróny, kila soli… Včera jsem si znovu přečetla popis přípravy. Nemívám často chuť na kuře, ani se mi nechtělo pro něj jít do obchodu, ale když jsem četla, jak optimisticky popisuješ , jak na to, jak jsem ve slovech citíla to nadšení z receptu a snahu říct lidem, ať proboha neváhají, protože jim to bude chutnat, tak jsem opět podlehla. A vyšlo to. Kuře, které nemusím, bylo zase moc dobré. (Na receptu jsem nic neměnila, a i když velikosti hrstí se mohou lišit, výsledné potešení to zásadně nezměni.)

    • Jazz Queen

      Leave a Reply

      Jazz Queen
      Únor 26, 2016

      Tak to mě těší, že můj oblíbený recept na kuře se stal stálicí i ve vaší kuchyni.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>