Pečený filet z lososa

Pečený filet z lososa

Pečený filet z lososa

Pečený filet z lososa
Porce 8
Losos patří mezi nejdostupnější ryby na českým trhu. Většina lososů pochází většinou ze sádek z oblasti kolem Norska. Losos je specifický svojí oranžovou barvou, kterou získává pojídáním korýšů, které ovšem v sádkách nemá a proto jim přidávají do krmiva karoten. Tato ryba je zdrojem dobře stravitelných bílkovin, nenasycených mastných kyselin omega 3, vitamínů B a D, selenu, draslíku a dalších. Nejoblíbenější tepelnou úpravou je pečení, které nevyžaduje žádnou zvláštní zručnost. Jak na to?
Napsat hodnocení
Tisk
Čas na přípravu
10 min
Doba vaření
35 min
Celkový čas
45 min
Čas na přípravu
10 min
Doba vaření
35 min
Celkový čas
45 min
Ingredience
  1. 1 celý očištěný filet z lososa (cca 1,5 kg prodává Makro)
  2. 1 citron
  3. tymián, rozmarýn
  4. česnek
  5. máslo
  6. olivový olej
  7. sůl, pepř
Instrukce
  1. Očišťěný filet osolte, opepřte. Roztopte troubu na 180°C. Vymažte plech máslem. Do filetu udělejte ze strany s kůží asi 6 zářezů, které naplníte plátkem citronu, směsí čerstvých bylin, plátkem česneku a másla.
  2. Filet zakápněte olivovým olejem a nechte péct v předehřáté troubě cca 35 minut. Já používám děrovaný plech, pod který dám plech s vodou, do kterého odkapává šťáva a zároveň mi udržuje v troubě vlhkost.
  3. Nevysušte delší přípravou, připravili byste se o lahodnou chuť šťavnatého masa.
  4. Kdo má rád kůži z ryby, tak pak ji doporučuji z hotové ryby stahnout a dát ještě pod gril na cca 5 minut, aby byla dokonale křupavá. Dejte ji rovnou na mřížku a pod ní vložte plech, aby se do něj zachytila odkapávající šťáva.
  5. Skvělou přílohou v norském stylu jsou nové brambory v jogurtu viz. recepty.
Poznámky
  1. Já si vždy koupím větší kus ryby, abych zbylé maso mohla použít do domácí lososové pomazánky.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/
DSC_0436 DSC_0434
Pečený filet z lososa

Pečený filet z lososa

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>