Krémová chřestová polévka

Polévky | Duben 2, 2016 | By

Krémová chřestová polévka

Krémová chřestová polévka

Krémová chřestová polévka
Porce 6
Právě začíná sezona chřestu a protože není zas tak dlouhá, tak si tento jednoduchý recept na krémovou polévku vyzkoušejte co nejdříve. Podle jedné z lidových tradic se má sklízet chřest jen do svatého Jana tj. 24. června. Kromě bílého chřestu existuje i zelený. Důležitá je ovšem jeho čerstvost. Pozná se podle toho, že čersvý chřest nejde ohnout a při přelomení uslyšíte křupnutí. Bílý chřest je třeba vždy oloupat a to od hlavičky směrem dolů. Spodní stonky zařízněte cca o 1 cm.
Napsat hodnocení
Tisk
Čas na přípravu
10 min
Doba vaření
30 min
Celkový čas
40 min
Čas na přípravu
10 min
Doba vaření
30 min
Celkový čas
40 min
Ingredience
  1. 500 g bílého chřestu
  2. 1 pórek (pouze bílá část cca 10 cm)
  3. 1 l zeleninového vývaru (můžete ho vyrobit i ze chřestových slupek, soli, cukru, citronové šťávy a másla)
  4. 1 šalotka
  5. 100 ml smetany
  6. 2 lžíce másla
  7. větvička tymiánu
  8. sůl, pepř
Parmazánové krutony
  1. starý bílý chléb nebo bagetu nakrájejte na kostičky
  2. pokapejte olivovým olejem a posypejte strouhaným parmazánem
Instrukce
  1. Šalotku a nakrájený pórek orestujeme na másle. Přidáme oloupaný bílý chřest posekaný na větší kusy (špičky můžete před mixováním vyjmout a použít na ozdobu). Zalijte vývarem, osolte, opepřete a nechte vařit na mírném ohni cca 30 minut. Uvařenou směs rozmixujte a přeceďte přes jemné síto (potřebujeme se zbavit zbytků slupky, která je tvrdá a vláknitá).
  2. Nakonec vlijte smetanu.
  3. Parmazánové krutony vložte na plech a dejte pod gril zapéct na cca 5 minut.
  4. Podávejte ozdobené mladým zeleným chřestem připraveným v páře.
Poznámky
  1. Michelinský tip: do várky na bílý chřest přidejte kromě soli i pár kapek citronu, kousek másla a trochu cukru, který přebije případnou hořkost bílého chřestu.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/
DSC_0432 DSC_0431
Krémová chřestová polévka

Krémová chřestová polévka

Krémová chřestová polévka

Krémová chřestová polévka

DSC_0407 DSC_0406
Krémová chřestová polévka

Krémová chřestová polévka

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>