Gratinované brambory

Přílohy | Duben 17, 2016 | By

Gratinované brambory

Gratinované brambory

Gratinované brambory
Porce 6
Brambory zapékané s cílem vytvořit na povrchu krustu. Kulinářská specialita, která pochází z Francie.
Napsat hodnocení
Tisk
Čas na přípravu
15 min
Doba vaření
50 min
Celkový čas
1 hr 5 min
Čas na přípravu
15 min
Doba vaření
50 min
Celkový čas
1 hr 5 min
Ingredience
  1. 1,5 kg lojovitých brambor
  2. 500 ml smetany ke šlehání
  3. 100 g strouhaného parmazánu
  4. silnější plátek másla
  5. větvička čerstvého tymiánu nebo rozmarýnu
  6. 2 stroužky česneku
  7. sůl, pepř
Instrukce
  1. V dostatečně velkém hrnci (musí se tam vejít všechny brambory) svaříme na mírném ohni smetanu s máslem, tymiánem a česnekem zhruba na polovinu. Osolíme, opepříme. Můžeme osolit dost, protože jak známo brambory absorbují hodně soli. Přisypeme parmazán a necháme ho ve smetaně rozpustit. Vznikne krémovitá směs. Vyndáme a vyhodíme česnek a tymián.
  2. Mezitím už na mandolíně krájíme okrájené brambory na tenké plátky a postupně je přidáváme do smetanové směsi, aby brambory na vzduchu nezčernaly. Stále mícháme, aby se směs nepřichytla.
  3. Předehřejeme troubu na 180°C.
  4. Smetanovou směs s bramborami přesuneme do zapékací misky a pečeme cca 45 - 50 minut dokud nezezlátnou. Pokud by zlátly moc rychle, ztlumte teplotu.
Poznámky
  1. Pokud chcete docílit výrazné sýrové chuti, můžete na posledních pár minut poklást povrch plátky ementálu.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/
DSC_0511 DSC_0510 DSC_0509 DSC_0508
Gratinované brambory

Gratinované brambory

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>