Steak a domácí hranolky

Maso | Únor 4, 2016 | By

Steak a domácí hranolky

Steak a domácí hranolky

Steak a domácí hranolky
Tady platí čím lepší surovina tím lépe. Steakové maso je vyjímečné a proto je důležitý správný výběr. Abyste si na mase pochutnali, je potřeba patřičná vyzrálost masa. Toho bezkonkurenčně dosahují jihoamerické steaky. Tyto steaky jsou vakuově baleny a zrají při teplotách kolem 0°C. Většinou dozrávají během přepravy do Evropy a to po dobu 3 týdnů. Pokud použijete nevyzrálé maso, tak se vám může stát, že výsledný steak bude tuhý a vy zklamaní. Ideálně by steak měl mít před smažením pokojovou teplotu. Rozhodně mu neprospěje, když poputuje z lednice hned na gril. Připravte si ho tedy alespoň 30 minut předeme. Steaky nikdy neklepejte paličkou na maso. Ideální výška steaku, kterou zvládnete v domácích podmínkách připravit je 2 až 3 cm. Také se vyvarujte nakládání steaku do soli a různých dochucovacích koření apod. Sůl uvolňuje z masa vodu a vy byste tak přišli o šťavnatost masa. Bezprostředně před přesunem steaku na gril či pánev ho osolte čerstvě mletou solí a ochuťte pepřem. Během pečení do masa nikdy nepíchejte vidličkou, ale používejte obracečku. Po upečení nechte steaky tzv. dojít. Já steaky vkládám do mísy, na každý dám plátek másla a pod alobalem nechám v předehřáté troubě 3 minuty dojít. Maso během té doby pustí svoji vlastní šťávu, která je v kombinaci s máslem ideálním doplňkem steaku.
Napsat hodnocení
Tisk
Čas na přípravu
30 min
Doba vaření
30 min
Celkový čas
1 hr
Čas na přípravu
30 min
Doba vaření
30 min
Celkový čas
1 hr
Ingredience
  1. 1 celá hovězí svíčková ( jihoamerická, vakuově balená)
  2. 2 kg brambor moučných brambor typu C
  3. čerstvě mletá sůl a pepř
  4. olivový olej
Instrukce
  1. Hovězí svíčkovou nakrájejte na porce o šírce cca 3 cm. Lehce naklepejte klouby. Osolte, opepřete. Smažte do požadovaného stupně propečení viz. můj tip.
  2. Brambory oloupejte, nakrájejte na 1 cm hranolky. Vložte mezi dvě utěrky a vysušte přebytečnou vodu. Smažte ve vysoké pánvi v dostatečném množství oleje. Hotové pokládejte na kuchyňské ubrousky, abyste se zbavili přebytečného tuku.
  3. Pozor na správné načasování!
  4. Začněte přípravou hranolků, protože takto připravené hranolky je nutné konzumovat okamžitě, jinak se připravíte o jejich křupavou chuť.
Poznámky
  1. Steaky se podávají v různých stupních propečení: RARE,MEDIUM, WELL DONE a další. Stupeň propečení je samozřejmě závislý na čase a od toho pak odvíjí i chuť výsledného steaku.
  2. Můj tip: jednoduchou pomůckou na propečenost masa je část dlaně pod palcem. Pokud chcete steak středně propečený, měl by mít na pohmat stejnou pružnost právě jako tato část dlaně.
  3. Při výšce masa cca 3 cm stačí opékání z každé strany 3 minuty.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/
DSC_9858

steak a domácí hranolky

steak a domácí hranolky

DSC_9851

steak a domácí hranolky

steak a domácí hranolky

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>