6hodinová kachna Barbarie

Maso | Duben 13, 2016 | By

6hodinová kachna Barbarie

6hodinová kachna Barbarie

6hodinová kachna Barbarie
Porce 4
Barbarie - ani kachna, ani husa. Kachna pižmová je jedinou domácí kachnou, která nepochází z kachny divoké, ale z divoce žijící pižmovky velké. Tuto kachnu zřejmě zdomestikovali Indiáni. Brzy po objevení Ameriky byla dovezena i do Evropy. V současné době se k nám pravidelně dováží z Francie (prodává Makro). Typické pro toto plemeno je vysoká masitost a téměř nulový podkožní tuk, ale i přesto je tmavě červené maso šťavnaté a křehké. Tento typ kachny tak vynikne v 6hodinové pomalé úpravě pečením. Od té doby, co jsem tento styl pečení poprvé zkusila, už kachnu ani jinak nedělám. Dokonce jsem experimentovala i s 12hodinovou úpravou a výsledek je prostě nečekaně geniální! Maso se samo odlupuje od kostí, kůžička křupe a voní. To musíte zkusit!!
Napsat hodnocení
Tisk
Čas na přípravu
10 min
Doba vaření
6 hr
Celkový čas
6 hr 10 min
Čas na přípravu
10 min
Doba vaření
6 hr
Celkový čas
6 hr 10 min
Ingredience
  1. 1 kachna o váze cca 2 kg ( nejlépe druh Barbarie)
  2. jablko, brambor a cibule vložit do kachny
  3. sůl, pepř,
  4. 1 lžíce sušené majoránky
  5. 2 lžičky kmínu
  6. 2 lžíce medu na potření
ještě potřebujete
  1. klasický přiklápěcí pekáč
  2. párátka
Instrukce
  1. Kachnu omyjte, osušte. Já odřezávám biskupa, ale záleží na vás. Kachnu důkladně osolte, snese víc než např. kuře. Solte i uvnitř a zvenku. Nejlépe je sůl vetřít rukama do masa. Dovnitř kachny vsypte v ruce rozemnutou půlku majoránky. Vložte brambor, jablko a cibuli. Neoloupané. Zajistí vám tak propečení jako v kamnech i uvnitř kachny. Zavřete kachnu párátky. Posypte kmínem, zbytkem majoránky a pepřem. Vložte do pekáčku, mírně podlijte vodou, přiklopte a pečte 3 hodiny na 120°C a další 3 hodiny na 90°C. Stále pečte přiklopené, nepodlévejte, tuk neodebírejte.
  2. Geniální a tedˇ máte 6 hodin jen pro sebe.
  3. 30 minut před koncem pekáč odklopte. Zvyšte teplotu na 180°C. Do malého kastůlku si odeberte naběračku vypečené šťávy z kachny a rozmíchejte s 2 lžícemi medu. Touto směsí poslední půl hodinu kachnu potírejte.
  4. Maso je díky pomalému pečení velmi vláčné a šťavnaté. Podávejte s bramborovým knedlíkem a kyselím zelím.
Poznámky
  1. Pokud byste chtěli vyzkoušet 12hodinovou úpravu, jejíž kouzlo pro kuchaře spočívá v tom, že večer než jdete spát, pekáč s připravenou kachnou vložíte do trouby nejdříve na 90°C a ráno až vstanete teplotu zvýšíte na 120°C a k obědu máte hotovo, tak postupujte v základním postupu stejně.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/
6hodinová kachna Barbarie

6hodinová kachna Barbarie

DSC_0476 DSC_0474

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>