Jihočeská kynutá cmunda

Jihočeská kynutá cmunda

Jihočeská kynutá cmunda

Jihočeská kynutá cmunda
Jestli pocházíte z jižních Čech, tak si určitě vzpomenete, že jste tohle tradiční jídlo jako děti jedly u svých babiček. Prošla jsem recepty naší babičky a jednu cmundu jsem s ní pro vás připravila.
Napsat hodnocení
Tisk
Čas na přípravu
30 min
Doba vaření
1 hr
Celkový čas
1 hr 30 min
Čas na přípravu
30 min
Doba vaření
1 hr
Celkový čas
1 hr 30 min
Ingredience
  1. 3 hrsti nastrouhaných syrových brambor
  2. 1/4 l mléka
  3. 1 celá palice česneku
  4. sůl,pepř
  5. 1 lžička majoránky
  6. 1 lžička kmínu
  7. 1 kostička droždí (42 g)
  8. 2/3 objemu hmoty hladké mouky
  9. 1/3 objemu hmoty polohrubé mouky
  10. 3 vejce
  11. 0, 25 dkg sádla
Instrukce
  1. Připravíme si kvásek z droždí: kvasnice lehce nadrobit, lehce pocukrovat, zalít vlažným mlékem a zasypat moukou a nechat v teple nakynout.
  2. Brambory nastrouháme na jemno, vymačkáme přebytečnou vodu. Zalijeme mlékem. Přidáme prolisovaný česnek, sůl, majoránku, trochu pepře, vajíčka, předem připravený kvásek.
  3. Střídavě přidáváme rozehřáté sádlo a mouku, až do chvíle, kdy vařečka sama stojí v těstě!!
  4. Tradičně se dávala cmunda na sádlem vymazaný plech, ale pokud už se vám toho sádla zdá moc, tak dejte cmundu na pečící papír.
  5. Necháme kynout cca 30 minut v teple.
  6. Pečeme v předehřáté troubě na 175°C cca 1hodinu do zlatova a průběžně potíráme sádlem.
Poznámky
  1. Jak jste si všimli, tak množství mouky je orientační, protože babičky už měly recepty tzv. v ruce a orientovali se podle hustoty těsta. Tohle těsto je z těch hutných, kde vařečka sama stojí.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/
DSC_9889

Jihočeská kynutá cmunda

Jihočeská kynutá cmunda

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>