Mexický čokoládový dort

Pečení | Duben 3, 2016 | By

Mexický čokoládový dort

Mexický čokoládový dort

Mexický čokoládový dort
Tento dort jsem před lety dělávala velmi často, ale jak už to tak bývá, na čas byl pozapomenut. Teď jsem ho opět upekla a nezklamal. Je to velmi jednoduchý recept vhodný i pro úplné začátečníky. Vyberte kvalitní 70% čokoládu a o úspěch je postaráno. Mexický se jmenuje asi proto, že nejvíce ceněná, vzácná a drahá zrna jsou zrna Crillo z mayské oblasti Mexika. Kvalitní čokoládu považovali Mayové za afrodiziakum a oceňovali její povzbuzující účinek. Obsažené flavonoidy kakaových bobů mají antioxidační účinek a chrání organizmus před účinkem volných radikálů. To vše platí jen o kvalitní čokoládě, která v rozumném množství prodlužuje život a nevede k obezitě.
Napsat hodnocení
Tisk
Čas na přípravu
40 min
Doba vaření
15 min
Celkový čas
55 min
Čas na přípravu
40 min
Doba vaření
15 min
Celkový čas
55 min
Na těsto
  1. 150 g hladké mouky
  2. 3 zarovnané lžíce kakaa holandského typu
  3. 1/2 kypřícího prášku do pečiva
  4. na špičku nože skořice
  5. špetka soli
  6. 65 g moučkového cukru
  7. 1 balíček vanilkového cukru
  8. 125 g změklého másla
  9. 1 lžíce hladké mouky navíc
Na náplň
  1. 300 ml smetany ke šlehání
  2. 250 g 70% hořké čokolády (nejlépe značky Lindt)
  3. 2 plátky želatiny v plátcích (Dr. Oetker)
Na posypání
  1. 1 vrchovatá lžíce kakaa holandského typu
Ještě potřebujete
  1. dortovou formu o průměru 26 cm
Instrukce
  1. Nejdříve si připravte těsto. Smíchejte mouku s kakaem, kypřícím práškem, skořicí, solí a prosejte do velké mísy. Přidejte cukr, vanilkový cukr a máslo. Vše ručně zpracujte ve vláčné těsto. Větší polovinu použijte na dno vymazané dortové formy. Rukama rozprostřete. Do zbylé menší poloviny přidejte 1 lžíci hladké mouky, vypracujte váleček, který přiložíme na těsto po obvodu formy a přitlačíme tak, aby vznikl asi 2 cm vysoký okraj. Dno těsta propíchejte vidličkou.
  2. Těsto dáme na hodinu chladit do lednice.
  3. Troubu předehřejte na 190°C a vychlazené těsto dáme péct na cca 15 -20 minut.
  4. Mezitím si připravíme náplň. Smetanu ke šlehání nalijeme do hrnce a za stáleho míchání přivedeme k varu a ihned odstavíme. Do horké smetany nalámejte hořkou čokoládu a míchejte dokud se nerozpustí v hladký krém. Poté přidejte předem namočenou želatinu, kterou vymačkáme. Stále mícháme, aby nevznikli pucky. Krém necháme za občasného míchání zchladnout.
  5. Upečený korpus necháme na mřížce zcela vychladnout. Odejmeme okraj formy, avšak necháme ho ležet na spodní části. Po vychladnutí okraj opatrně znovu nasadíme.
  6. Zhoustnutý čokoládový krém nalijeme na korpus a uhladíme. Dort dáme na nejméně 3 hodiny vychladit do lednice, nejlépe však přes noc.
  7. Poté opatrně sejměte okraj formy a posypte povrch dortu přes sítko holandským kakaem.
Poznámky
  1. Tip: Pokud si nejste jisti těsností dortové formy, obalte jí zespoda alobalem.
Kitchen Table http://www.food-4jazz.cz/
DSC_0439 DSC_0438 DSC_0440 DSC_0453 DSC_0450 DSC_0447

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>